Akar: Binbaşı darbe demedi

Akar: Binbaşı darbe demedi

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'nun 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sorularına yanıt verdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na verdiği 8 sayfalık yanıt ortaya çıktı. Orgeneral Akar, “Her şeyi göze alarak darbecilere şiddetle karşı çıktım. Konuşma özgürlüğümü komutan tavrı içinde sürdürdüm. İlk andan itibaren hiçbir pazarlık söz konusu olmadı” dedi.

Orgeneral Akar, “MİT’e yapılan ihbarda darbe söz konusu değildi. Alınan tedbirlerle darbe öne çekildi” diye konuştu.

Orgeneral Hulusi Akar’ın kendisine yöneltilen 10 soruya verdiği yanıtların satır başları şöyle

– MİT’e ihbarın büyük bir planın parçası olduğunu düşündük
– Her şeyi göze alarak darbecilere şiddetle karşı çıktım
– Konuşma özgürlüğümü komutan tavrı içinde sürdürdüm
– MİT’e yapılan ihbarda darbe söz konusu değildi
– MİT’e ihbarı en başından itibaren ciddi olarak ele aldık
– MİT Müsteşarı Cumhurbaşkanı’nın koruma müdürünü aradı
– FETÖ’nün darbeye cüret etmesini kimse beklemiyordu
– İlk andan itibaren hiçbir pazarlık sözkonusu olmadı.
– Tüm uçuşların durdurulmasını emrettim.

Akar kendisine yöneltilen 10 soruya 8 sayfalık yanıtların öne çıkanlar şu şekilde;

“Odamda çalışmaktayken zorla alıkonuldum. Elinde el havlusu bir şeyle ağzımı ve burnumu kapatarak nefes almamı önledi. Bu esnada elini boğazıma doladı ve sıktı. Ellerimle boğazımı açmaya çalışırken bir başkası elime kelepçe taktı. Mehmet Dişli’nin onayıyla kelepçeyi kesmeye çalıştılar. Bu mücadelenin ardından kısa bir süre sonra kendimi koltukta otururken buldum.

Tüm bu yaşananlar esnasında hareket özgürlüğümü kaybetmeme rağmen konuşma özgürlüğümü sürdürdüm. hiçbir pazarlık söz konusu olmadı. açık, sert yorumlarımı söyledim. Türkiye’yi Suriye’ye çevirdiklerini sabaha kadar bir çok kez ilettim.

İlk andan itibaren her şeyi göze alarak darbecilere şiddetle karşı çıktım. yanlış yolda olduklarını tekrar tekrar söyledim. Hatta emir subayımın alnıma silah dayadığı anda dahi inandıklarımı tavizsiz olarak söyledim.

Battıklarını bir erkeklik yapıp bu rezaleti durdurmalarını söyledim. Güneş doğmadan birliklerin kışlalara dönmesini ve rezilliğin bitirilmesini söyledim.”

‘ASKER TESLİM OLACAK’

Darbecilerin kaybettiklerini anladıkları anda kendisini Başbakan ile görüştürdüklerini ifade eden Akar, “Hiçbir pazarlık olmadan askerin teslim olacağını söyledim” dedi.

Akıncı Assü’nün bombalanmaya başlamasıyla birlikte kendisini de serbest bırakmaya mecbur kaldıklarını ifade eden Akar, Mehmet Dişli ile ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: “Darbeciler bu noktada artık bir şey başaramayacaklarını söylediler ve cep telefonu getirip başbakan ile görüştürdüler. Daha sonra helikopter pistine gittik. İçlerinden birini çalıştırdılar.  Ama birisi helikoptere ateş açılabileceğini içinde Genelkurmay başkanının olduğunun bildirilmesi gerektiğini söyledi. Helikoptere binerken Dişli’ye sen de kal dedim. ‘Ama ben telefonla irtibat kuracağım’ dedi. Helikopterde bir yerlerle irtibat kurdu. Helikopterin Başbakanlığa inmesinin ardından bana peşimden gelenin kim olduğu soruldu. Onun da gözaltına alınmasının uygun olacağını değerlendirdim.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.