AİHM’den tutuklular için emsal karar

AİHM’den tutuklular için emsal karar

AİHM, genel seçimlerinde oy kullanma talebi reddedilen Resul Çetin’in serbest seçim hakkının ihlal edildiğine karar vererek, Türkiye'yi tazminata mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), cezaevinde oy kullanma hakkı engellenen tutuklular için emsal bir karara imza attı. 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde tutuklu olan Resul Çetin, seçimlerde oy kullanmak için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Ancak Çetin'in oy kullanması için yaptığı iki başvuru da reddedildi. Çetin'in avukatı Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, YSK'nin kararının kesin olmasından kaynaklı iç hukuk yolları tükendiği için Aralık 2015 ve Ocak 2016 tarihlerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. 

Tazminat kararı

Başvuruya dair Strasbourg’da duruşma yapıldı. AİHM, duruşmanın ardından 1 Şubat'ta kararını açıkladı. AİHM, Çetin'in serbest seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AİHM, ayrıca Çetin’e 2 bin Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Av. Şenses, kararın tutuklular için emsal niteliği taşıdığına işaret ederek, "AİHM, verdiği 2 kararla 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde hükümlü olduğundan oy kullanamayan müvekkilim Resul Çetin'in serbest seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi" dedi. YSK’nin benzer kararlarının da AİHM’den tazminatla karşılık bulacağını belirten Şenses, hükümlülerin oy kullanma hakkının ihlal edildiğini söyledi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.