AİHM’den Türkiye’ye “Kürtçe” cezası

AİHM’den Türkiye’ye “Kürtçe” cezası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HAK-PAR) 2004’teki kongresinde delegelerin Kürtçe konuşmalarını engelleyemediği gerekçesiyle hakkında hapis cezası verilen Semir Güzel’in ifade özgürlüğünün Türkiye tarafından ihlal ed

Hürriyet gazetesinin haberine göre davaya konu olan dönemde HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapan ve kongrenin divan başkanlığını yürüten Güzel, delegelerin kongrede Kürtçe sunum yapmalarına izin verince Şubat 2005’te 12 parti üyesiyle birlikte hakkında Siyasi Partiler Kanunu’nun bu tür toplantılarda Türkçe dışında dil kullanılamayacağına ilişkin maddesini ihlalden dava açıldı.

9500 EURO

Güzel, bazı delegelerin Kürtçe konuşmasına müdahale etmediğini kabul edip, müdahalesinin kendisi açısından meşru ve etik olmayacağını savundu. Güzel 2007’de bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar, Yargıtay’dan döndü ve 2011’de dava zamanaşımı nedeniyle sonlandırıldı. Güzel kendisi hakkında verilen cezanın Kürt dilini ve kültürünü azaltma isteğinin sonucu olduğu gerekçesiyle 2009’da AİHM’ye başvurdu. AİHM, Güzel’in hükümet komiserlerinin uyarılarına rağmen Kürtçe sunum yapılmasına izin vermesini devleti temsil eden bir otoriteye yönelik meydan okuma ifadesi olarak niteledi. AİHM, bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü garanti altına alan 10’uncu maddesi tarafından korunan türden bir ifade olduğuna karar verdi. Mahkeme kararı gereği Türkiye, Güzel’e mahkeme masrafları da dahil olmak üzere 9 bin 500 Euro ödeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.