Ağrı’da kadınlar pişirdikleri tandır ekmekleri ile evlerinin geçimini sağlıyorlar

Ağrı’da kadınlar pişirdikleri tandır ekmekleri ile evlerinin geçimini sağlıyorlar

Ağrı'da 56 yaşındaki yaşındaki Medine İlkhan adlı kadın, kızı ve yanında çalıştırdığı 3 kadın ile birlikte tandır ekmeği pişirip vatandaşlara satarak kazandığı para ile evin geçimini satıyor.

Ağrı merkez Hürriyet Mahallesi'nde ikamet eden Medine İlkhan, Reşat İlkhan ile evliliğinden 8 çocuğu bulunuyor.

Eşi fırın ustası olan Medine İlhan, ailesi ve çocukları ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne göç ederek burada 12 yıl yaşadı.

Daha sonra Ağrı'ya dönen İlkhan, ailesi bir süre ne iş yapabilecekleri üzerinde kafa yormaya başladılar. Medine İlkhan, tandır ekmeği pişirmek istediğini ve eşine kendisine bir iş yeri açmak istediğini söyledi.

6 ay önce aynı mahallede evlerinin yakınında iş yeri kiralayan Reşat İlkhan, eşi ve kızının pişirdikleri ekmekleri vatandaşlara ve marketlere satmaya başladı.

Zamanla işleri iyi giden aile işlere yetişemeyince yanlarına aldıkları 3 kadın ile birlikte ekmek pişiriyorlar.

Hem kendileri çalışan hem de yanlarında çalıştırdıkları kadınlara iş istihdamı sağlayan anne Medine ve kızı çevrede bulunan vatandaşlarında dikkatini çekiyor.

'Allah nasip ederse ekmek pişirmeye devam edeceğim'

İş yerlerinin kira olduğunu ve eşinin 40 yıllık fırın ustası olduğunu söyleyen Medine İlkhan, işlerinin iyi gittiğini ve severek çalıştıklarını belirtti.

İş yerini büyüterek daha çok kadına iş imkânı sağlamak isteyen İlkhan, "Gittim Kıbrıs'ta 12 yıl oturdum, benim beyim 30-40 yıldır fırıncı. Sonra Kıbrıs'tan Türkiye'ye dönerken ben eşime tandır ekmeği pişirmek istediğimi söyledim. Oda Allah razı olsun bana iş yeri açtı, bana yardımcı oldu. Şimdi bayan olarak çalışıyoruz, ben, kızım birde 3 bayan yanımızda çalışıyor. İşimizi severek yapıyoruz. Allah nasip ederse ekmek pişirmeye devam edeceğim. İşlerimiz güzeldir, Allah nasip ederse işlerimizi daha da geliştirmek istiyorum. Daha çok ekmek pişirmeyi istiyorum, ekmeğimiz çok olsun. Allah milletin eksikliğini vermesin ekmeğimiz iyi satılıyor" dedi.

'Ben bunu biliyorum insan isterse yapabilir'

İş yeri açtıklarından dolayı çok masraf ettiklerini vurgulayan Medine İlkhan, devlettin kendilerine yardımcı olmasını istedi. Ömrü yettiği kadar çalışmak istediğini vurgulayan İlkahan, "Çok masraf ettik, sabahları saat 07.00'de geliyoruz, akşam saat 17.00'ye kadar çalışıyoruz. Günde 500 ekmek çıkarıyoruz. İş yerimizi yeni açtık, yaklaşık olarak 6 aydır ekmek pişiriyoruz. Bizim işimiz yanımızda çalışan bayanlar içinde iyi oldu, zaten onlarda çalışmak istiyorlardı. Onlarda işlerini severek yapıyorlar. Onlarda mağdurlar, darda kalmamaları için yanımızda çalışmaları onlara da iyi geliyor. Çoğu bayan işsiz evdedir, yanımıza geliyorlar bizde işe alıyoruz. Onlardan memnunuz, seviyoruz. Çok masraf ettik, zorluk çekiyoruz. Ben bunu biliyorum insan isterse yapabilir. Biz istedik, beyimde bize iş yeri yaptırdı. Bizde çalışıyoruz. Allah nasip ederse gücüm yettiği kadar çalışmak istiyorum. İstiyorum ki herkes memnun olsun ekmeğim iyi satılsın. Bu iş yerini açtık, çok borca girdik, iş yerimiz normal bir yerdir, ben istiyorum daha büyük bir yer olsun. Yanımızda 3 bayan çalışıyor, ben istiyorum 20 bayan çalışsın" ifadelerini kullandı.

Ağrı’da kadınlar pişirdikleri tandır ekmekleri ile evlerinin geçimini sağlıyorlar

Ağrı’da kadınlar pişirdikleri tandır ekmekleri ile evlerinin geçimini sağlıyorlar

Ağrı’da kadınlar pişirdikleri tandır ekmekleri ile evlerinin geçimini sağlıyorlar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.