Ağrı'da eş başkanlar göreve başladı

Ağrı'da eş başkanlar göreve başladı

Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık, mazbatasını alarak koltuğuna oturdu.

1 Haziran seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) Ağrı Belediye Eş Başkanı seçilen Sırrı Sakık, sabah saatlerinde İl Seçim Kurulu’na giderek mazbatasını aldı.

Buradan Ağrı Belediyesi’ne geçen Başkan Sakık, atanmış Belediye Başkanı Ercan Ateş’ten görevi devraldı. Görev teslim töreninde konuşan Ateş, “Halkın ötesinde bir güç yoktur. Buna bu şekilde inanıyoruz. Dolayısıyla geniş bir kalabalık kitle ile buradasınız.

Diğer taraftan şunu söyleyeyim, inşallah ümit ediyorum ki almış olduğunuz güveni en iyi şekilde temsil edersiniz. Burada biliyorsunuz temsili bir belediye devir töreni gerçekleştiriyoruz. Belediyelerde böyle bir devir teslim töreni gerçekleştirilmez. Biz sayın başkana hem nezaket olsun, hayırlı olsun ziyareti yapmış olduk hem de bir tokalaşma karesini halkımızla paylaşmak istedik. Bunun için buradayız. Önemli olan mülkün devir teslimi değildir. Biz burada ümit ediyoruz kısa süre içerisinde halkımızın beğeni ve hoşgörüsünü kazandık. Bunu teslim ediyoruz size. Bunu lütfen görev sürecinizce koruyun, kollayın ve gözetin. Sizlere bir kez daha yeni görevinizde başarılar diliyorum” dedi.

Halkın iradesiyle seçildiklerini ve herkesin bu iradeye saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık ise, “Halkın iradesiyle buradayız. Herkesin halkın iradesine saygı göstermesi gerekir. Burada barış ve kardeşlik içerisinde bir seçimi hep beraber yaşadık. Burada Ağrı halkı kazanmıştır, Türkiye kazanmıştır. Zaten biz bu seçimleri kazanırken de Türkiye kazansın, Türkiye halkları kazansın, Ağrı kazansın, Ağrı kanamasın, barışçıl bir seçim yaşadık. Bu seçimlerin kazasız belasız bitmesi hepimizi çok çok mutlu etmiştir. Ağrı’nın, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafında birkaç ay içerisinde konuşulması, tartışılması da bizi mutlu etmiştir” şeklinde konuştu.

Demokratik siyasetin hayat bulması için geldiklerini dile getiren Sakık, “Mazbatamızı aldık geldik, buradayız. Halkımızla beraberiz, yani bu kente geldiğimiz gün, bu kentin bir barış kenti olması için gelmiştik. Demokratik siyasetin hayat bulması için gelmiştik. Sağ olsun halkımız bu konuda iradesini ortaya koydu. Demokratik siyasetin hayat bulması için iradesini ortaya koydu. İki kez yapılan seçimlerde biz burada yönetimi devraldık. Ama çokta üzülerek söylüyorum, bizim sürekli seslendirdiğimiz kuşkularımızın ve endişelerimizin olduğu barış sürecinin çok kırılgan olduğunu, hükümeti göreve davet ettiğimizi, yani bugün buruk bir şekilde görevi devraldık. Çünkü iki gün önce Lice’de 2 kardeşimizin hayatını yitirmesiyle bu topraklarda yeniden çatışmanın, yeniden toplumsal dokularla oynandığını görüyoruz. Barışın kırılgan olduğunu söylemiştik, barış sürecinin heba edilmemesi gerektiğini söylemiştik. On beş aylık bir süredir bu topraklarda silahlar patlamıyordu; ölüm, kan ve gözyaşı yoktu. Hepimiz umutluyduk, bu umutlarımızı tekrar kurmak istiyoruz. Buradan merkezi hükümete çağrımdır. Barış eğer sağlanacaksa, barışın ruhu ile ilgili yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Barışa giden bir devlet, Kürt coğrafyasında, Kürdistan’da karakollar, kalekollar yapmamalıdır. Yani barışa giden her iki tarafta yumruklarını sıkarak değil ellerini açarak barışın sağlanacağını söyledik. Diliyorum, umuyorum acımız büyük ama barışın ruhuna uygun derhal adımların atılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü, 2014 yılında hem 30 Mart’ta hem de 1 Haziran’da Ağrı’da yapılan seçimlerde bizim halkımıza taahhüdümüz, halkımıza bu topraklarda barışı egemen kılmak, barış sürecinin hayat bulması için geldiğimizi söylemiştik. Bunu halkımız da desteklemişti. Şimdi bu kadar halkın büyük bir desteği varsa barışa, barışı bu kadar önemsiyorsa bu topraklarda demokratik siyasettin adresinin sandıklar olduğunu gösteriyorsa, hükümet de bir an önce yasal düzenlemeleri yapıp, rehavete kapılmadan bu topraklarda hep birlikte barışı inşa etmeliyiz” diye konuştu.

“KAZIM KARABEKİR’İN İSMİNİN KALDIRILMASINA AĞRI HALKI İLE BİRLİKTE KARAR VERECEĞİZ”

Cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesine Ağrı halkı ile birlikte karar vereceklerini söyleyen Sakık, “Ben geçen gün burada bir açıklama yapmıştım. Burada bir anıt var demiştim. Burada anıt 1930’larda Ağrı İsyanı’nı bombalayan pilotların anıtı olduğunu söylemiştim. Ağrı halkı da bir bütün olarak bunu böyle biliyor. Elimizde resimlerimiz var, belgelerimiz var. Yani bu anıtın 1930’larda kurulduğuna dair bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Tabi sonra tepkiler oluştuktan sonra bunun 1939’larda İran’a düğüne giden pilotların anıtı olduğu söyleniyor. Bu doğru değil, yani pilotlar niye İran’a özel uçaklarla giderler bunu da sormak lazım. Bir linç kampanyasıyla karşı karşıyayız. Şimdi bu 1930’lardaki anıtı burada vicdan sahibi olan her insan bu anıtın buradan kaldırılması için birlik oluşturması gerekir. Bir gazeteci arkadaşımız benimle söyleşi yaparken, Kazım Karabekir ile ilgili de sordu. Ben de Kazım Karabekir, yani militarizmi çağrıştıracak bütün aktörlerin bu caddelerde isimlerini, Ağrı halkı ile birlikte karar vereceğiz dedik. Ama buradan da bir linç kampanyası başlatıyorlar. Bizim söylemediğimiz şeyleri özellikle iktidara yakın medya kuruluşları da gündeme getiriyor. Ağrı İsyanı ile ilgili buradaki pilotların anıtı olduğunu, bu oradaki uçakların pervanelerinin her gün Kürt çocuklarının, Kürt halkının gözüne sokulduğunu söylemiştim. Ama alelacele bu tepkiyi aldıktan sonra 1930’ların tabelasıyla Sayın Başbakanı bu konuda yanlış bilgilendirdiler. Belediyenin böyle bir görevi var mı, yok mu onu da bilmiyorum. Varsa biz bu anıtı kaldıracağız. Halkımızla birlikte bir başka yere nakledeceğiz. Eğer biz kendimiz iç barıştan bahsediyorsak, eğer Mustafa Muğlalı olayı neyse, eğer o pilotların anıtıysa bizim açımızdan da aynı şeydir. Yani Dersim’deki katliamla ilgili Sayın Başbakan çıkıp hassasiyet gösteriyor ve diyor ki Dersim’de şu kadar insan katledildi. O dönemin aktörleri şunlar şunlar. Ağrı’da da, Ağrı İsyanı’nın da bu kadar insan katledildi. Eğer geçmiş ile yüzleşeceksek ilk önce bunlar ile yüzleşeceğiz. Bu insanlık ayıbını ortadan kaldırmak lazım. Geri kalan mahalleleri biz halkımızla birlikte, yani bizim keskin virajlarımız olmayacak. Biz Türkiye’deki hassasiyetleri biliyoruz. Türkiye’deki kamuoyunun hassasiyetleri bizim de hassasiyetlerimizdir. Ama Kürt halkının hassasiyetleri de Sayın Başbakan’ın hassasiyeti olmalıdır. Öyle olduğunu da düşünüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Eş Başkan Sakık ve Eş Başkan Mukkaddes Kubilay makamlarında tebrikleri kabul etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.