Ağaçdibi (Kehê) Köyünde öğrenciler tatil yerine ot taşıyarak ailelerine yardım ediyor

Ağaçdibi (Kehê) Köyünde öğrenciler tatil yerine ot taşıyarak ailelerine yardım ediyor

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Hakkari’nin Ağaçdibi köyünde öğrencilerin yarıyıl tatili çileye dönüyor. Öğrenciler yarıyıl tatilini zor şartlarda ot taşıyarak geçiriyorlar.

YÜKSEKOVA HABER (Özel)

HAKKARİ - Hakkari’ye 20 kilometreuzaklıkta bulunan 80 haneli yaklaşık 600 kişinin yaşadığı, Ağaçdibi (Kehê) Köyünde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşların zorlukları kış aylarında ikiye katlanıyor. Hayvanların kışlık yiyeceği olan ve yazın köyün uzağındaki dağ ve tepelerde yığılan otlar kışın gelmesi ile kızaklara bindirilerek köye getiriliyor.
haberinfotograflari.gif 
Oldukça zorlu geçen bu mücadelede küçükbaş hayvan sahiplerinin en büyük yardımcıları ise öğrenciler. Okulların yarıyıl tatiline girmesi ile birlikte köyde kızakla ot taşıma çilesi başlıyor. Öğrenciler tatil yapmak yerine ot taşıma mesaisi yapmak zorunda kalıyorlar.

haberingoruntuleri.gif 
Her gün sabahın erken saatlerinde kilometrelerce yol alıp ot taşımaya giden köy sakinlerinden İdris Aldemir, yıllardır bu çileyi çektiklerini belirterek, “Burada yaşam şartları çok zor. Yazın biçiyoruz otları, biriktirip kışın da biriktiklerimiz otları kızaklara yükleyip köye indiriyoruz. Ot taşımaya gelenlerin çoğu öğrenci yazık değil mi? Öğrencilerimiz tatil yapmak yerine günde 5 saat ot çekmek zorunda kalıyorlar. Bir ay boyunca kızaklarla hayvanlarımıza ot götürüyoruz. Yolumuz olsaydı bir hafta içinde bütün otlarımızı taşırdık. Şimdi bir haftalık işi iki ayda yapıyoruz.”diye konuştu.

Yarıyıl tatilini sabahın beşinde kalkarak günde 4 – 5 saat ot çekerek geçirmek zorunda olan lise 1 öğrencisi Servet Aldemir; içinde bulunduğu koşulların zorluklarına dikkat çekerek, “Biz tatilimizi yakınlarımızla birlikte ot çekerek geçiriyoruz. Günde 10 km yol yürüyerek ot taşımaya gidiyoruz. Arkadaşlarımız tatillerini eğlenerek geçirirken, biz ot taşıyoruz.”dedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum