Afad, Bosna Hersek İçin Harekete Geçti

Afad, Bosna Hersek İçin Harekete Geçti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Balkanları etkisi altına alan sel ve su baskınları ile ilgili olarak Bosna Hersek'e kum torbası, motopomp ve jenaratör gönderiyor.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, 15 Mayıs’tan bu yana yaşanan sağanak yağışlar ile sebep olduğu nehir taşkınları ve su baskınları nedeniyle zor günler yaşayan Bosna Hersek’te özellikle Saraybosna, Tuzla ve Zenitsa-Doboy gibi bölgelerde çok sayıda evde su baskınları yaşandığı, elektrik olarak bölgenin hatlarının çöktüğü ve birçok köyün tahliye edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Batı Balkanları etkisi altına alan sel ve su baskınları ile ilgili olarak bölgeye, 18 Mayıs 2014 Pazar günü akşam saatlerinde ilgili çalışmaları gerçekleştirmek üzere Bosna Hersek’e uzman bir ekip gönderildiği ifade edilirken, AFAD'dan 40 bin, Türk Kızılayı'ndan ise 60 bin olmak üzere, toplam 100 bin kum torbasının, Genelkurmay Başkanlığı'na ait bir kargo uçağıyla Bosna Hersek'e gönderilmek üzere, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na sevk edildi. Bu gece geç saatlerde bölgeye ulaşması planlanan uçaktaki kapasiteye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilen motopomp ve jeneratörler de bölgeye gönderilecek. AFAD koordinesinde Bosna Hersek’e gönderilen yardımlar bölgede bulunan AFAD ekibi ve Büyükelçilik yetkilileri tarafından karşılanarak yerel sorumlulara teslim edileceği” ifade edildi.

-Talep gelirse bir heyette Sırbistan’a gidecek

Yine yoğun yağışların etkili olduğu Sırbistan’da meydana gelen nehir ve su taşkınları nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin kaybolduğu, 135 bin evin elektriksiz kaldığı, felakette 6 bin 175 kişinin kurtarıldığı hatırlatılan açıklamada, özellikle yağışların yoğun yaşandığı Mcvanski, Kolubarski ve Maravicki bölgelerinde bir çok evin sular altında kaldığı, birçok köyün tahliye edildiği ve elektrik altyapısının hasar gördüğü bilgisi aktarılmıştır.

Açıklamada, “Sırbistan Hükümeti’ne söz konusu afete ilişkin olarak Su Üstü Kurtarma Ekibi gönderme talebi Başbakanlık AFAD tarafından Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile iletilmiş olup, olumlu yanıt gelmesi halinde bölgeye Başbakanlık AFAD Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Melih Rüştü Çalıkoğlu başkanlığında İstanbul İl AFAD Müdürlüğünden 10 kişilik Su Üstü Kurtarma Ekibi Genelkurmay Başkanlığı’na ait c-130 tipi kargo uçağı ile gönderileceği” bilgisi verildi.

AFAD-Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinin, yardımları etkin bir şekilde yönetebilmek için, Türk ve yabancı kuruluşlar ile temsilciliklerle sürekli temas halinde olduğu belirtilen açıklamada, çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğü ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.