Adana'da aşlama sezonu başladı

Adana'da aşlama sezonu başladı

Adana'da bunaltıcı yaz sıcaklıklarından korunmak için vazgeçilmez içeceklerin başında gelen aşlama (meyan kökü) sözünü başladı.

ADANA - Adana'da başlayan bunaltıcı sıcakların vazgeçilmezi olan aşlamanın (meyan kökü) sezonu açıldı.

Her yıl olduğu gibi bu yılda havaların ısınması ile sıcaktan bunalan yurttaşların imdadına yetişen aşlama, fiyatlarında bu yılda bir değişiklik olmayarak bardağı 1 TL'ye satılıyor.

Yaz aylarında Maraş, Antep, Urfa, Diyarbakır, Adana gibi güney ve Kürdistan kentlerinde özellikle serinletici, hazmettirici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı yaygın olarak tüketilen aşlama, meyan kökünden yapılan bir içecek.

Adana’da 45 dereceyi aşan sıcaklarda serinlemek için birebir. Sırtlarında küp adı verdikleri altın sarısı veya gümüş renkli testiye benzer büyük kaplarda soğuk bir şekilde muhafaza ettikleri içecekleriyle, yaz günlerinde Adana’nın parklarında ve çarşıda gezerken aşlama satıcılarına rastlamak mümkün

Aşlama satıcılarından Şeyhmus Yalçın, aşlama yapmanın çok zahmetli bir iş olduğunu belirterek, meyan kökünün üç, dört saat normal sıcaklıkta suda bekletilip, içine bir çubuk tarçın, bir zencefil, 50 gram kadar da kekik atılarak yapıldığını anlattı.

35 yıldır aşlama yapıp sattığını aktaran Yalçın, aşlama satarak ailesine baktığını anlattı. Mayıs ayında aşlama sezonunun açıldığını vurgulayan Yalçın, Adana'da Sonbahar'a kadar bu sezonun devam ettiğini söyledi.

Aşlama nedir?

Aşlama, kaynatmaya ve ilavesine ihtiyaç duyulmadan hazırlanabilen bir içecek. Meyan kökleri akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırılıp rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarılarak tencereye konulan iki litre suyun içine bırakılır. Üç dört saat burada bekletilen meyan kökleri tencerenin içinden çıkartılır. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir. Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerine kullanılmış olan tülbendin bir parçası gerilerek tekrar bir süzme işlemi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısım süzme işlemine katılmaz. Aşlama, arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içerisine çubuk tarçın ve 2 ila 3 karanfil veya nane yaprakları konularak soğuk olarak servis edilir.

Aşlamanın faydaları

Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür, ateşi düşürür, öksürüğü keser, nezle ve bronşitte iyileştiricidir. Solunum yollarında mukozayı korur, boğaz ağrılarına iyi gelir. Yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.