Açlık grevindeki Çapraz ve Aktaş için duyarlılık çağrısı

Açlık grevindeki Çapraz ve Aktaş için duyarlılık çağrısı

Açlık grevine başlayan hasta tutuklular Sibel Çapraz ve Ergin Aktaş ile görüşen İHD Merkezi Cezaevi Komisyonu üyesi Avukat Zeynep Ceren Boztoprak, toplumu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

Menemen R Tipi Cezaevi'nde tutulan DBP'li Hakkari İl Genel Meclisi üyesi Sibel Çapraz ile aynı cezaevinde tutulan ve Adli Tıp Kurumu tarafından (ATK) 3 defa "cezaevinde kalamaz" raporu verilmesine rağmen tahliye edilmeyen iki eli olmayan Ergin Aktaş, tahliye edilmeleri için 20 Eylül'de başlattıkları açlık grevini sürdüyüror

Hasta tutukluların durumunu yerinde görmek amacıyla aralarında insan hakları aktivisti Av. Eren Keskin'in de bulunduğu İnsan Hakları Derneği(İHD) Merkezi Hapishaneleri Komisyonu'ndan oluşan heyet, cezaevine giderek görüşme gerçekleştirdi. 

'Onlardan başka siyasi mahpus yok'

Çapraz ve Aktaş'la görüşen heyette yer alan İHD Merkezi Hapishaneleri Komisyonu üyesi Avukat Zeynep Ceren Boztoprak, "Öncelikle cezaevini anlatmak gerekirse. Hapishanede Ergin ve Sibel'den başka siyasi mahpus yok. Tamamı adli suçlu mahpuslar. Onları da ortak alanda buluşturmadıkları gibi tamamen keyfi ve gerekçe gösterilmeden cezaevi içi mektuplaşma hakları da gasp edilmiş durumda. Bazen aile görüşleri bile gerekçe gösterilmeden yapılmıyor. Cezaevi yönetimi çok açık bir şekilde insan hakkı ihlali suçu işliyor" dedi.

'Hapishane yönetimi bilerek suç işliyor'

Ergin Aktaş'ın koşulları hakkında Dicle Haber Ajansı'na bilgi veren Boztoprak, "Ergin, tek kişilik bir hücrede kalıyor. Hücrede banyo yok ve sıcak su verilmiyor, tuvaletin kapısı yok. Ergin'in temel ihtiyaçları karşılanmadığı gibi ona eziyet olsun diye de ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Kaldığı hücrenin hemen yanına taciz suçundan hükümlü bir asker koymuşlar. O kişi her gün ve saat Ergin'in bütün değerlerine küfür ederek onu tahrik etmeye çalışıyor. Ergin, hapishane yönetimine bunu bildirdikten sonra disiplin cezası almış. Tüm bunlardan şunu anlıyoruz; hapishane yönetiminin bilgisi dahilinde ve tamamen onayıyla yapılıyor bunlar" ifadelerini kullandı.

Sibel Çapraz'ın koşullarını da anlatan Boztoprak, "Genel olarak Ergin'le aynı koşullarda yaşıyor. Ancak Sibel'in defalarca ameliyat olduğunu ve yaşam tehlikesi sınırında olduğunu artık herkes biliyor. Buna rağmen açlık grevi eyleminde ve hemen talepleri yerine getirilmezse yaşamını yitirebilir" şeklinde konuştu.

'Ameliyat olması gerekiyor'

Çapraz'ın "cezaevinde kalamaz" yönünde raporu olmasına ve Ergin Aktaş'tan farklı olarak hükümlü olmamasına rağmen serbest bırakılmadığına işaret eden Boztoprak, "Ameliyat olması gerekiyor ancak doktorları ona 'Sana bu şartlarda ameliyat yapamayız' diyerek tahliyesini bekliyorlar. Sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Kesinlikle bakılması gereken bir mahpus olmasına rağmen tek başına kalıyor. Temel hakları kısıtlanmış durumda" diye konuştu.

'Talepler yerine getirilinceye kadar direniş sürecek'

Çapraz ve Aktaş'ın tahliye edilmelerini ve bu süre zarfında da diğer siyasi tutukluların olduğu hapishanelere nakil edilmelerini talep eden Boztoprak, tutukluların talepleri yerine getirilinceye kadar açlık grevi eylemlerini sürdüreceklerini aktardı.

'Toplum duyarlı olmalı'

Çapraz ve Aktaş'ın "Açlık grevi eylemini yapmak zorunda kaldık. Hapishane yönetimi bize başka yol bırakmadı. Direneceğiz, ne olursa olsun boyun eğmeyeceğiz" dediğini aktaran Boztoprak, toplumu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.