'Acele kamulaştırma' Meclis gündeminde

'Acele kamulaştırma' Meclis gündeminde

HDP, Bakanlar Kurulu kararı ile Silopi ve Sur için çıkartılan "acele kamulaştırma" kararını Meclis gündemine taşıdı.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Bakanlar Kurulu kararı ile Şırnak'ın Silopi ve Diyarbakır'ın Sur ilçelerinin büyük bir bölümü hakkında "Acele kamulaştırma" kararına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

İrmez, önergesinin gerekçesinde, "25 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan, Bakanlar Kurulu kararı ile Şırnak'ın Silopi ve Diyarbakır'ın Sur ilçelerinin büyük bir bölümü hakkında 'acele kamulaştırma' kararı alınmıştır. Silopi İlçesi'nde öncesinde riskli bölge ilan edilen Barbaros, Başak, Cudi, Karşıyaka, Şehit Harun Boy ve Yeşiltepe mahalleleri ile Sur ilçesinin; Abdaldere, Ali Paşa, Cemal Yılmaz, Cevat Paşa, Dabanoğlu, Hasırlı, İnönü, İskenderpaşa, Lalabey, Malikahmet, Özdemir, Süleymangazi, Savaş, Şemhane ve Ziyagökalp ile Yenişehir ilçesine bağlı Yenişehir ve Köşkler mahallelerinde yaklaşık 6 bin 300 parsel hakkında kamulaştırma kararı alınmıştır" bilgilerine yer verdi.

İrmez, Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"*Söz konusu kararın kapsamı, içeriği, gerekçesi ve hukuki dayanağı nedir?

*Söz konusu kararın son zamanlardaki sokağa çıkma yasaklarıyla bir ilişkisi var mıdır? Var ise bunlar nelerdir?

*Söz konusu kararda kamulaştırma yapılacak bölgelerde, kaç karakol inşası planlamaktadır?

*Acele kamulaştırılacak bölgelerin TOKİ'ye devredileceği, gelen kuvvetli iddialar arasındadır. Bu iddiaya göre; özgün yapısı, tarihi ve mimarisiyle bilinen bu bölgelerin toplu konutlarla dezenforme edilmesindeki siyasi ve ahlaki gerekçe nedir?

* Sokağa çıkma yasağının sürdüğü diğer il ve ilçeler için de yasakların kalkmasıyla birlikte benzer bir kamulaştırma kararı alınacak mıdır?

*Alınan kararda kent dinamiklerinden, sivil toplum kuruluşlarından ve belediyelerden görüş alınmamasının nedeni tecrit edilmiş bir bölge yaratmak mıdır?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.