AB:Vize serbestisi müzakereleri Ekim'e kadar sürer

AB:Vize serbestisi müzakereleri Ekim'e kadar sürer

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Türkiye ile vize serbestisine yönelik görüşmelerin Ekim ayına kadar süreceğini söyledi.

Alman gazetesi Bild'e konuşan Tusk, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye vatandaşlarına Avrupa'ya vize olmadan seyahat etmelerinin önünü açan anlaşma konusunda ilerleme sağladıklarını da ekledi.

Bild gazetesinin AB'nin Türkiye'ye ne zaman vize serbestisi sağlayacağını sorması üzerine Tusk "Hiç istisna olmadan tüm koşulları yerine getirdikleri zaman" dedi.

Tusk "Müzakereler Ekim ayına kadar sürecek ama ilerleme sağlıyoruz" diye konuştu.

Avrupa'ya göçmen akınını yavaşlatma karşılığında Türkiye vatandaşlarına Avrupa'nın Schengen bölgesinde vize serbestisi sağlayan anlaşmada Türkiye'nin 'terörle mücadele yasaları' nedeniyle uzlaşma sağlanamıyor.

AB Türkiye'nin 'terörle mücadele yasası'nı çok geniş bularak gözden geçirmesini istiyor. Ankara ise güvenlik tehditleri nedeniyle bu yasaya ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Türkiye AB anlaşması çerçevesinde getirilen 72 kriterden çoğunu tamamladı.

AB bundan sonraki süreçte Türkiye'nin aşağıdaki beş kriteri yerine getirmesini istiyor:

* Yolsuzlukla mücadele

* Verilerin korunması

* Tüm AB üyesi ülkelerle adli işbirliği

* AB'nin polis örgütü Europol ile daha sıkı işbirliği

* Terörle mücadele yasası ile uygulamalarının gözden geçirilmesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.