AB’nin Türkiye Delegasyonu Başkanı istifa etti

AB’nin Türkiye Delegasyonu Başkanı istifa etti

Avrupa Birliği’nin Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjorg Haber istifa etti.

Reuters, Haber’in istifasını AB Türkiye Delegasyonu’ndan kaynajlara dayandırdı.

Haber, AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşması kapsamında Türkiye’nin tutumunu eleştirdiği için Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Haber, 13 Mayıs’ta bir grup gazeteciye vize muafiyetiyle ilgili yaptığı açıklamada, AB’nin vize muafiyeti için Türkiye’nin yerine getirmesini istediği 72 kriterin 2013’ten itibaren belli olduğunu belirterek, “Bir atasözümüz var. ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’, burada tersi oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin AB Bakanı Volkan Bozkır, Haber’in açıklamalarına tepki göstererek şunları söylemişti:

“Hiçbir diplomat ve özellikle büyükelçi, görevli bulunduğu ülkenin cumhurbaşkanına böyle hitap edemez. Bir büyükelçinin bulunduğu ülkeyi ve insanını aşağılamaya ve cumhurbaşkanına laf söylemeye hakkı yoktur. Bu diplomasinin birinci kuralıdır. Türkiye-AB ilişkileri, bu tür diplomatik gafları ve Türkiye’ye tepeden ve olumsuz bakışı kaldıramayacak kritik bir dönem geçirmektedir. Alman olmakla övünen AB Büyükelçisi Haber’in şimdi bu hususta bir açıklama getirmesini ya da ‘gerekeni’ yapmasını bekliyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.