“ABD’yle mutabıkız; YPG Fırat’ın batısında varlık gösteremeyecek”

“ABD’yle mutabıkız; YPG Fırat’ın batısında varlık gösteremeyecek”

Türkiye’nin Suriye sınırındaki Cerablus’a yönelik operasyonuyla ilgili konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat’ın batısında varlık gösteremeyecek” dedi. Yıldırım, bu konuda ABD ile mutabık kalındığını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:

Cerablus

“Bir süredir Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat’ın batısındaki Menbic’in temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve bitti. Bölgeden çıkan DAEŞ unsurları Türkiye’ye doğru hareket etti ve Cerablus’a yerleşmeye başladı. PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan güneyden Afrin bölgesine yayılma gayretine girdiler.

“Hem sınır güvenliğimizi korumak hem roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için dün gece itibarıyla hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Bu terör unsurlarını bölgeden püskürttük.

“ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat’ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD’nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat’ın batısında varlık gösteremeyecekler.

“Bizim genel yaklaşımımız şu; biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır.”

Gülen’in iadesi

“Alçak darbe girişiminin başı olan ve bu darbenin yönlendiricisi, azmettirici olarak bildiğimiz, düşündüğümüz Feto’nun, Fetullah Gülen’in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz.

“Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız, sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati önem sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz.

“Şunu bilmenizi isteriz ki bu konuda teknik heyetin Türkiye’ye gelmesi ve bizim savcılarımızla hakimlerimizle bu konuyu enine boyuna değerlendirmesi, bu işin ne kadar ciddiye alındığını, sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu hassasiyetinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Bizim buradaki en büyük beklentimiz, bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır.”

Biden'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bugün Türkiye'ye bakınca inanılmaz saldırının, Türkiye'nin demokrasisini zedelemek için hayata geçirildiğini görmekten dolayı üzüntümü ifade ediyorum. Bu saldırıda aynı zamanda Cumhurbaşkanı ve Başbakan da öldürülmek istenmişti. Bu Türkiye'nin demokrasisine yapılmış olan bir saldırıdır. Başkan Obama benim Türkiye'ye gelmemi istedi. Bununla bizim ikili ilişkilere son derece önem verdiğimizi bütün dünyaya göstermemi istedi. Biz, Türk halkının müttefiki olarak, ABD Türkiye'yi her zaman, özellikle darbe teşebbüsünden sonra tam olarak desteklemektedir. Türkiye, herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz. ABD, 15 Temmuz'u derhal kınadı. Biz, olaylar olurken biz bunun gerçek olup olmadığını anlayamadık ve yahut internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık. Bu son derece şaşırtıcıydı. Ben sizin parlamentonuzu, başbakanın dairesini ziyaret ettiğimiz zaman beton parçaları gördüm. Kırılmış camları, delinmiş tavanları gördüm. Hatta sizin ofisinize doğru yürüdüm, çok şükür siz orada değildiniz. Bombaların düştüğü yerde, bu bombalar Türkiye demokrasisinin kalbine düşmüştür. Helikopterlerin ateş etmeleri sonucunda, bombalar veya kurşunlar başka yerlere isabet etseydi kim bilir kaç kişi ölecekti. Sizin parlamentoda bulunmakta ısrar etmeniz, sizin kararlılığınızı gösterir. Harabeye çevrilen bu ihanet neticesinde sadece parlamento binası zedelenmedi."

"Cumhurbaşkanının çağrısından sonra Türk halkı sokaklara döküldü. Amerika, çok üzgündür ve bizi etkileyen Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Onlar, tankların üzerine çıktılar, demokrasiye siper oldular. Siz, bu bölgede şehit diyorsunuz, biz onlara büyük kahramanlar diyoruz. Türkiye'nin bütün halkına, hayatını kaybedenlerin ya da yaralananların ailelerine başsağlığı diliyoruz. Biz, onların demokrasiye olan bağlılıklarını alkışlıyoruz. Biz, onların fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağız."

"ABD'NİN HABERİ OLMAMIŞTIR"

"ABD hiçbir zaman asla, bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. Temmuz 15'te olacaklardan haberdar olmamıştır. ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür. Biz hiçbir şekilde bu hareketi desteklemeyiz. Bazı askeri üslerin bu davranışını hoş görmeyiz. Bizim önceden bilgimiz yoktu, biz hiçbir şekilde desteklemedik. Türkiye halkının, ABD'den daha iyi dostu yoktur."

GÜLEN'İN İADESİ

"Sizin bu yoğun hükümetimizin ve Türk halkının onun hakkında çok yoğun hisleri vardır. Biz, işbirliği yapıyoruz. Biz, Türkiye yetkilileriyle işbirliği yapıyoruz. Bizim hukuki uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla çalışıyor, ellerindeki delilleri inceliyorlar. Bizim yasalarımız ve suçluların teslimi anlaşmasına göre bu belgelerin hazırlanması lazım, bunu yapmaya devam edeceğiz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şeklide herhangi bir şekilde müttefikimize zarar veren kişiyi koruma niyetimiz yoktur. Amerika’nın hiçbir başkanının kendi gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur. Biz, bütün delilleri göz önünde bulundurarak Amerikan mahkemesine başvuracağız. Her zaman bu biraz zaman alır. Türk milletinin kızgın olduğunu anlıyorum, süreç devam ediyor. Hiçbir ülke böyle bir harekete tolerans gösteremez. Türk milleti de bu affedilmez ve barbarca terör hareketine maruz kalmıştır. Bu son saldırıda düğün hedef alınmıştır. Bu terör saldırılarında ölenlerin ailelerine taziyelerimi iletiyorum."

"Bizim demokrasimize, seçilmiş hükümetimize zarar verenlere karşı, DAİŞ'e karşı, birlikte duracağız. Darbe teşebbüsünden sonra Türkiye'yi DAİŞ'le savaşı devam ettiği için tebrik ettim. Biz, bu savaşa devam edeceğiz. Koaliyon güçleri, DAİŞ'i vurmaya devam edeceğiz. Biz, daimi bir politik çözüm yolu bulmak için çalışacağız"

CERABLUS

"Hem Cerablus da ayarlamalarımız var. Ayrıca, Membiç'le ilgili azimkar kararlılıklarımız var. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir. Geçerlerse ve buna bağlı kalmadıkları takdirde hiçbir zaman Amerikadan desteklenmeyecekler"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.