ABD'ye resmen 'darbeci' suçlaması

ABD'ye resmen 'darbeci' suçlaması

Tahran, 'rejim değişikliği' imasında bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a sert tepki gösterdi. BM Genel Sekreterliği'ne yazılan mektupta, ABD uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlandı.

İran, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı ülkedeki yönetimi değiştirme yönünde ‘arsız bir müdahaleci plan’ yapmakla suçladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e hitaben yazılan mektupta, ABD İran’ın iç işlerine karışmakla itham edildi.

İki ülke arasındaki son gerilimin merkezinde, Tillerson’ın 14 Haziran günü ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ndeki oturumda sarf ettiği sözler yer alıyor. Tillerson bu oturumda, ABD’nin politikasının İran’ın nükleer silah geliştirmesini engellemek ve ‘bu ülkede barışçıl hükümet geçişini sağlayacak unsurları desteklemek’ yönünde olduğunu söylemişti. Tillerson, “Bu unsurların kesinlikle var olduğunu biliyoruz” demişti.

İşte bu sözler Tahran’ın tepkisini çekti. İran’ın BM Daimi Temsilcisi Gholamali Khoshroo, Genel Sekreter Guterres’e mektubunda ABD’yi uluslararası hukuku ve BM Şartı’nı ‘açıkça ihlal etmekle’ suçladı. Mektupta ABD’nin, ‘İran’ın içişlerine siyasi veya askeri yollardan doğrudan veya dolaylı müdahalede bulunmamayı vaat ettiği’ Cezayir Anlaşması’nı ihlal ettiği belirtildi.

Tahran, bütün ülkelerden de ABD’nin bu açıklamalarını kınamalarını, Washington’a BM Şartı ile uluslararası hukukun ilkelerine uyup sorumlu davranma çağrısı yapmalarını istedi. (Dış Haberler)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.