'ABD'nin Kürtlere desteği Türkiye'yle ilişkilerini gerginleştiriyor'

'ABD'nin Kürtlere desteği Türkiye'yle ilişkilerini gerginleştiriyor'

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD'nin Suriye'de Kürtlere verdiği desteğin Türkiye ile ilişkilerini gerginleştirdiğini yazdı.

Ankara'dan gönderilen haber, gazetenin Türkiye muhabiri Dion NissenBaum ile Carol E. Lee'nin imzalarını taşıyor.

Wall Street Journal'a göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın son Türkiye gezisi sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve üst düzey danışmanları Amerikalı konuklarına özel olarak hazırlanmış haritaları gösterdi.

Haber şöyle devam ediyor:

"Amerikalı yetkililer şikayetleri incelediklerini ancak Amerikan ordusunun Suriye'deki Kürt savaşçılara gönderdiği silahların Türkiye'ye gittiğine dair bir kanıt bulmadıklarını söylediler. Suriye Kürtlerinin IŞİD'le amansız bir mücadeleye girdikleri düşünüldüğünde PKK'ye kaçakçılık yoluyla çok az silah gönderildiğini de eklediler."

"Amerikalı yetkililere göre, Türk yetkililerin ısrarla Kürt isyancılarla savaşa odaklanması Obama yönetimi açısından, Ankara'nın önceliklerinin ABD'nin IŞİD'le mücadeleyi artırma çabalarını zayıflattığının bir diğer göstergesi."

Biden'ın Türkiye gezisine katılan üst düzey bir Amerikalı yetkili ise Wall Street Journal'a şunları söylemiş:

"Türkler, ABD'nin Suriye'de IŞİD'le savaşan gruplara verdiği silahların Türkiye'ye gönderildiğine dair iddiaları ile ilgili olarak bağımsız hiçbir bilgi vermediler."

Wall Street Journal'daki haber şu satırlarla noktalanmış:

"PKK'nin kullandığı silahların çoğunun Rusya'dan geldiğine inanılıyor. Amerikalı yetkililer, Kürtlere gönderilen silahların Türkiye'de PKK'ye aktarılmaması için Türkiye-Suriye sınırını sıkı gözetim altında tuttuklarını söyledi. ABD'nin Kürt savaşçılara doğrudan desteğini sınırlandırmasının bir nedeni de Türkiye'nin kaygıları."

"Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili ülkesinin tutarlı bir mesaj verdiğini söyledi: Suriye'deki Kürt savaşçılara destek, PKK'ye destek anlamına gelmez."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.