AB'den İngiltere'ye: Çıkış süreci gecikmemeli

AB'den İngiltere'ye: Çıkış süreci gecikmemeli

AB liderleri İngiltere'deki referandumu AB'den çıkma yanlılarının kazanmasının ardından, Londra'nın vakit geçirmeden birlikten ayrılma müzakerelerine başlamas gerektiğini söyledi ve gecikmenin belirsizliği uzatacağını vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker "Kalan 27 üyenin birliğinin devam edeceğini" söyledi.

İngiltere'de yapılan referandumda AB'den ayrılma yanlıları yüzde 52'lik oy oranına ulaşırken, birlikte kalmak isteyenler yüzde 48'lik oy oranında kaldı.

Bu arada Başbakan David Cameron başbakanlık görevini Ekim'de bırakacağını söylerken, Lizbon Anlaşması'nın AB'den ayrılma sürecini başlatacak 50. maddesini işletmenin, bir sonraki başbakanın görevi olacağını vurguladı.

"Brexit" olarak da adlandırılan ayrılma kararı üzerine dünya genelindeki borsalarda çiddi düşüşler olurken, İngiliz sterlini önemli oranda değer kaybetti.

Avrupa Parlamentosu da Salı günü yapılacak özel bir toplantıda, İngiltere'deki oylamayı değerlendirecek. Rusya lideri Vladimir Putin de kararın İngiltere'nin göç ve güvenlik konularındaki mutsuzluğunu gösterdiğini ifade etti.

Bazı Avrupalı siyasetçiler de İngiltere'deki kararın domino etkisiyle tüm AB'yi tehdit edebileceği kaygılarını dile getirdi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, başka ülkelerin birlikten ayrılmaması için elden gelen her şeyin yapılması gereketiğini söyledi.

Fransa, Hollanda ve İtalya'daki AB karşıtı partiler vakit geçirmeden kendi ülkelerinde de referandum yapılması talebinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.