AB'den Afrin çağrısı: Türkiye'nin özel sorumluluğu var

AB'den Afrin çağrısı: Türkiye'nin özel sorumluluğu var

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin tüm Suriye için yaptığı 30 günlük insani ateşkes çağrısının ardından Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye Afrin çağrısı geldi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ‘Suriye’deki tüm uluslararası ve bölgesel oyunculara, özellikle de Astana sürecinin garantörlerine, çatışmasızlık sürecinin tüm cephelerde hayata geçirilmesini garanti etme’ çağrısı yaptı.

Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mogherini’ye, uluslararası toplumun ateşkes çağrısının Türkiye’nin Afrin’deki harekâtını da kapsayıp kapsamadığı soruldu. “Bu konudaki endişemizi zaten ifade ettik” diyen Mogherini, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta rejim ve destekçileri olmak üzere farklı aktörler tarafından, Suriye’nin her yerindeki askeri operasyonların genel olarak artırılması konusunda ben ve AB dışişleri bakanları son derece endişeliyiz. Özellikle de Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, İran ve Türkiye’nin üzerinde, çatışmaların tırmandığı değil, çatışmasızlık sağlandığı bir süreci garanti etmek konusunda özel bir sorumluluk var.”

BM Güvenlik Konseyi, Şam’ın Doğu Guta banliyösünde bir haftada 400’ü aşkın kişinin hayatını kaybetmesi sonrası tüm Suriye’de 30 günlük bir ateşkes çağrısı yapmıştı. Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, ateşkesin Afrin’i de kapsaması gerektiğini söylemişti. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise ateşkesin Afrin’i kapsamadığını belirtmişti.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.