ABD’den Rus ‘Soyuz‘ uzay aracına rakip

ABD’den Rus ‘Soyuz‘ uzay aracına rakip

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünya yörüngesinde faaliyetlerini sürdüren Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na astronot gönderebilecekleri yeni bir uzay aracının hazırlandığını duyurdu. ‘Dragon V2’ adlı yeni versiyon araç ile ISS’ye astronot transferi

Amerikan SpaceX firması tarafından geliştirilen ‘Dragon V2’ uzay aracı ile ISS’ye astronotlar gönderilebilecek ve bu konuda Rus yapımı Soyuz füzelerine olan bağımlılık ortadan kaldırılacak. Uzay aracının bir önceki versiyonu olan ‘Dragon (Ejderha)’ sadece malzeme taşınmasını sağlarken, yeni versiyonun içerisinde 7 astronot seyahat edebilecek.

Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne’da yapılan tanıtımda, Dragon V2’nin bir önceki versiyonunda olmayan bir ısı kalkanına sahip olduğu ve uzay istasyonu ISS’e kolaylıkla yardım almadan inebileceği bildirildi. Uzay aracının, ayrıca dünyanın herhangi bir yerine bir helikopter gibi nokta inişi yapabileceği de verilen bilgiler arasında. Dragon V2’nin 2017 yılında tümüyle operasyonel hale geleceği de kaydedildi.

SpaceX şirketi 2011 yılından bu yana Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) için ISS’na yapılan malzeme taşıma görevini üstlenmiş durumda. Şirketin diğer uzay araçlarından Dragon ile ilk taşıma görevi 2012 yılında yapılırken, en son malzeme sevkiyatını yapan Dragon aracı geçtiğimiz ay dünyaya geri dönmüştü.

ASTRONOTLAR HALEN RUS SOYUZ UZAY ARAÇLARI İLE GÖNDERİLİYOR

Uluslararası Hava İstasyonu (ISS) projesine Rusya’nın yanı sıra ABD, Japonya, Kanada gibi ülkeler ile diğer bazı Avrupa ülkeleri dahiller. ISS’ye son olarak geçtiğimiz hafta Kazakistan’ın Baykonur üssünden Rus yapımı Soyuz uzay aracı ile 3 astronot gönderilmişti.

Astronotlar, şimdiye kadar sadece Rus yapımı füzelerle gönderilebiliyordu. NASA, dünya yörüngesindeki ISS’na gönderilen her bir astronotu için Rusya’ya 51 milyon dolar ödemek zorunda.

UZAY TURİZMİ İÇİN YENİ ANLAŞMA

Öte yandan, Amerikan Virgin Galactic şirketi, ABD Ulaşım Bakanlığı’na bağlı Federal Havacılık Dairesi (FAA) ile uzaya turizmi için yeni bir anlaşma imzaladı. Şirket, ‘SpaceShipTwo’ adlı uzay aracı ile yapacakları uzay seyahati için şimdiden 600 kadar kişinin başvuru yaptığını duyurdu. Uzaya gidecek araçta yer alacak her bir turist 250 bin dolar ödeyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.