ABD'den akademisyen gözaltılarına ağır eleştiri

ABD'den akademisyen gözaltılarına ağır eleştiri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Türkiye'de akademisyenlerin gözaltına alınmasını, "Türkiye'deki rahatsız edeci bir trendin parçası. Hükümeti eleştirmek ihanet değildir" diyerek eleştirdi.

Amerikan'nın Ankara Büyükelçisi Bass’in Türkiye’de akademisyenlere yönelik gözaltıları eleştiren twitter mesajlarının ardından Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısının başında konuyla ilgili ağır bir açıklama yaptı.

Kirby, yazılı metinden okuduğu açıklamada tweet mesajları nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve hükümete yakın kişilerce eleştirilen Bass’e destek olurken, Türkiye’de yaşananların da ilk kez açıkça “rahatsız edici bir trendin parçası” olduğunu söyledi.
 
Hurriyet Gazetesi Washington Temsilci Tolga Tanış'ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin güneydoğusundaki çatışmalar nedeniyle bir bildiri yayınlanan akademisyenlere yönelik gözatıları ağır bir dille eleştirdi.

Washington’daki günlük basın toplantısında konuşan Sözcü John Kirby, gözaltıları eleştiren tweet mesajlarının ardından hükümete yakın çevreler tarafından suçlanan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’e destek açıklarken, gözaltıların “Türkiye’deki rahatsız edici bir trendin parçası” olduğunu söyledi.

'HÜKÜMETİ ELEŞTİRMEK İHANET DEĞİLDİR'

Kirby, açıklamayı, günlük basın toplantısının başında, gazetecilerden soru almaya başlamadan evvel yazılı metinden okuyarak yaptı. Ve “Türkiye’deki akademisyenlerin Türkiye’nin güneydoğusundaki ihtilafa dair fikirlerini ifade ettikleri için soruşturmaya uğrayıp gözaltına alındıkları haberlerini gördük” diyerek başlayan Kirby, şöyle devam etti: “Biz bu uygulamayı, kolluk kuvvetleri, yargı makamları gibi resmi organların meşru siyasi söylemleri engellemede kullanılması vasıtasıyla süren Türkiye’deki rahatsız edici bir trendin parçası olarak görüyoruz. Ankara Büyükelçimiz John Bass’in bugün halihazırda bir açıklamayla söylediği gibi şiddet konusunda kaygı açıklamak, terörizmi desteklemekle eşit değildir. Hükümeti eleştirmek, ihanetle eşit değildir. Türk demokrasisi, rahatsız edici fikirlerin ifade edilmesini kapsama konusunda yeterince güçlü ve dirençlidir. Türkiye’nin dostu ve NATO müttefiki olarak, Türk yetkililerden, eylemlerinin ifade özgürlüğü dahil kendi anayasalarında güvence altına alınan evrensel demokratik değerlerle uyumlu olmasını sağlamalarını istiyoruz.”

'TÜRKİYE’NİN ABD’DEN DAHA İYİ DOSTU YOK'

Kirby, “Bu konuları hem kamu önünde hem de özel görüşmelerde Türk yetkililere her zaman dile getiriyoruz” derken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, bu kaygıları tweet mesajıyla paylaşan Amerikan Büyükelçisi Bass’e yönelik suçlayıcı sözleri için ise “Söyleyebileceğim, Türkiye’nin ABD’nin daha iyi dostu yok. Ve bu da kesinlikle Büyükelçi Bass’in nezdinde temsil ediliyor” dedi.

Kirby, şunları söyledi: “Kimse, Türkiye’nin başarılı olması ve kendi anayasasındaki demokratik değerleri yaşatması konusuna (ABD’den) daha bağlı değil. Kimse buna Büyükelçi Bass’den daha bağlı değil ve Türk halkının iyiliğini ve Türk demokrasisinin sağlığını düşündüğü için o şekilde konuştu, kaygılarına dair açıklamayı yayınladı. Açıklama, akademisyenlerin argümanından yana taraf olmak anlamına gelmiyordu. Mesele bu değildi. Aslında açıklamasına bakabilirsiniz, (Bass) buna açıklık getiriyor. Özgürce ve açıkça fikirleri ifade edebilme ve hükümete barışçıl, demokratik yollarla karşı çıkabilme meselesi bu, ki bunlar Türk anayasasının güvencesi altında.”

Kirby, bu tür eleştirel açıklamalarla ABD’nin Türkiye’nin iç politikasına müdahale ettiği yorumları için ise “Biz yüksek sesle konuşma sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz ve böyle yapmaya devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.