ABD'de 'cinsel yolla bulaşan' Zika vakası

ABD'de 'cinsel yolla bulaşan' Zika vakası

Amerikalı yetkililer Teksas eyaletinde bir kişinin cinsel ilişki yoluyla Zika virüsünü kapmış olabileceğini açıkladı.

Bu, ülkede virüsün cinsel ilişki yoluyla bulaştığı ilk vaka.

Hamilelere bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini engelleyen virüsün sadece sivrisinekler yoluyla yayıldığı tahmin ediliyordu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) BBC'ye yaptığı açıklamaya göre Dallas kentinde yaşayan kişi virüsten etkilenen Latin Amerika ülkelerine seyahat etmedi ancak partneri Venezuela'dan yeni dönmüştü.

Son vakanın ardından ABD'de uzmanlar Zika virüsü kapmış kişilerle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılması uyarısında da bulunmaya başladı.

Zika virüsü soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor.

Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor.

Hamilelere bulaşması durumunda ise, bebeklerin kafalarının normalden küçük kalmasına (mikrosefali) yol açabiliyor.

Latin Amerika'da artan vakaların ardından Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hafta başında küresel acil durum ilan etti.

Hastalık son olarak Avustralya'da iki kişide görüldü. Bu kişilerin virüsü Karayipler'deki tatilleri sırasında kaptıkları belirtildi.

Virüsten en çok etkilenen ülkelerden olan Brezilya'da, 4 bine yakın mikrosefali vakasının Zika ile bağlantısı araştırılıyor. Şu ana kadar bunlardan 404'ünün Zika virüsü kaynaklı olduğu teyit edildi.

CDC, hamilelerin başta Karayipler ve Latin Amerika ülkeleri olmak üzere 20'den fazla ülkeye seyahat etmemeleri uyarısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.