ABD'de 10'dan fazla eyalette polis şiddetine karşı protesto

ABD'de 10'dan fazla eyalette polis şiddetine karşı protesto

Amerika Birleşik Devletleri'nde art arda iki gün iki siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterileri, Cuma akşamı birçok eyalete yayıldı.

California, Arkansas, Georgia, New York, Washington DC ve Louisiana başta olmak üzere 10'dan fazla eyalette göstericiler, "Siyahların Hayatı Önemlidir" (Black Lives Matter) diyerek sokağa çıktı. 

Atlanta'da binlerce gösterici kent merkezinde trafiği durdurdu, Illinois eyaletinde göstericiler ABD Başkanı Barack Obama'nın eskiden yaşadığı evin önünde toplandı. Yere yatıp ölü taklidi yaparak olayları protesto eden göstericiler, polisler ile siyahlar arasında alevlenen şiddeti durdurmak için adım atılmasını istedi.

NATO zirvesi için Polonya'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama, zirve sonrası için planladığı Avrupa turunu erken bitirerek Pazar akşamı ülkeye geri dönecek. Cuma akşamı yapılan protestolar büyük ölçüde olaysız geçti.

Dallas'ta ise önceki geceki protestolar sırasında öldürülen polisler için anma töreni vardı. Perşembe akşamı Dallas'taki protestolar sırasında, 5 polis vurularak öldürülmüştü. Keskin nişancı olduğu belirtilen bir şüpheli, sıkıştırıldığı garajda polis bombalarıyla öldürüldü.

ABD medyası şüphelinin ABD ordusunda ihtiyat askeri olan 25 yaşındaki Micah Johnson olduğunu duyurdu.

Dallas polisi: Şüphelinin evinde patlayıcı malzeme bulduk

Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings şüphelinin AR-15 tipi piyade tüfeği kullandığını, üzerinde kurşun geçirmez yelek bulunduğunu ve çok sayıda mermi taşıdığını açıkladı. Dallas polisi de Johnson'ın evinde bomba yapım malzemeleri ile silah ve cephane bulduklarını belirtti.

Dallas Emniyet Müdürü, bir garajda bir süre sıkıştırıldıktan sonra öldürülen şüphelinin, polisin siyahları öldürmesine sinirlendiğini ve beyaz polis memurlarını öldürmek istediğini söylemişti.

Emniyet Müdürü David Brown şühhelinin söylediği gibi tek başına hareket ettiğine inandıklarını aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.