ABD ve Rus uçaklarından yakın geçiş

ABD ve Rus uçaklarından yakın geçiş

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, bir Rus savaş uçağının Karadeniz üzerinde seyreden ABD keşif uçağının 3 metre yakınından geçtiğini duyurdu.

ABD'li yetkililer SU-27 tipi uçağın Çarşamba günü yaptığı yakın geçişi "tehlikeli ve amatörce" olarak niteledi.

Rusya Savunma Bakanlığı olayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ABD uçağının Rusya sınırına yaklaşmakta olduğunu ve Rus pilotlarının uluslararası kurallar dahilinde hareket ettiğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise, P-8A Poseidon uçağının olay yaşandığı sırada uluslararası hava sahasında olduğunu belirtti ve "Bu tarz hareketler tansiyonu gereksiz şekilde yükseltme potansiyeli taşıyor ve bir kaza ya da yanlış hesaplamaya neden olabilir" dedi.

"Uçağın sinyal sistemi kapalıydı"

Rus yetkililer ayrıca Amerikan uçağının diğer uçaklarca algılanmasını sağlayan transponder (uydu alıcı-verici) sinyalinin de olay sırasında kapalı olduğunu iddia etti.

Açıklamada "Rus uçakları, uçağın cinsini doğrulamak ve kanat numarasını görmek üzere uçağa yaklaştı. Bunun üzerinde ABD uçağı rotasını keskin bir şekilde değiştirerek uzaklaştı" dendi.

Pentagon Nisan ayında da iki Rus uçağının Baltık Denizi'nde uluslararası sularda seyreden ABD güdümlü füze destroyeri üzerinde defalarca tehlikeli şekilde alçak uçuş yaptığını belirtmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.