ABD, İran'la dostluk anlaşmasını da feshetti

ABD, İran'la dostluk anlaşmasını da feshetti

ABD İran'la 1955 yılında imzaladığı dostluk anlaşmasını da feshetti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, insani yardım paralarının siyasi nüfuz için kullanıldığını söylüyor.

ABD’nin İran’la dostluk anlaşmasını feshettiği açıklaması, Trump yönetiminin nükleer anlaşmadan çekilip yaptırımları yürürlüğe sokmasıyla ilgili Tahran’ın yaptığı başvuru hakkında Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Lahey Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını vermesinin hemen ardından geldi.

İran’ın ABD ile ilgili şikayetine iki ülke arasında 1955 yılında imzalanan dostluk anlaşması çerçevesinde bakma yetkisi olduğunu belirten Uluslararası Adalet Divanı, Washington’ın ilaç, gıda, insani yardım ve havacılık sektöründe uyguladığı ambargoların kalkması yönünde karar vermişti.

İran, belli dönemlerde İslam Devrim’i öncesi imzalanan ve iki ülke arasındaki ekonomik ve diplomatik bağları düzenleyen ve destekleyen bir anlaşma olan “Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve Konsolosluk Hukuku”‘nu, belli aralıklarla ABD’yi Uluslararası Adalet Divanı’na taşıyor ve şikayetlerini dile getiriyordu.

’39 YIL GECİKMİŞ KARAR’

BM kararının ardından basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “ABD’nin İran ile 1955’te imzalanan Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve Konsolosluk Hukuku Anlaşması’nı feshettiğini açıklıyorum. Bu açıkça 39 yıl gecikmiş bir karardır” dedi.

İran’ın Irak’taki Amerikan varlığına ve temsilciliklerine “yönelik tehdidin odağı” olduğunu söyleyen Pompeo, anlaşmayı bu yüzden iptal ettiklerini ve bu konudaki istihbaratlarının da sağlam olduğunu ifade etti.

Tahran’ı 1955 tarihli anlaşmayı uzun yıllardır istismar etmekle suçlayan ABD Dışişleri Bakanı, İran’a insani yardımların ulaşması için çalıştıklarını, ama Tahran’ın parayı İran halkı yerine bölgesel nüfuzunu artırmaya yönelik savaşlara harcadığını iddia etti.

‘İRAN NÜKLEER PROGRAMI TASFİYE ETMEDİ’

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise ABD’nin İran halkıyla değil, “ayetullahlarla ihtilaflı olduğunu” söyledi. Bolton İran’ın nükleer programını tasfiye etmediğini etkinliğini arttırdığını öne sürdü.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.