ABD Haşdi Şabi'ye 'gidin' dedi

ABD Haşdi Şabi'ye 'gidin' dedi

ABD'yle İran'ın rekabeti, Irak üzerinde somutlaşıyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İran'ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan'dan yaptığı açıklamada, "Irak'ta bulunan İranlı milislerin evlerine dönmesi gerekiyor" dedi.

Irak’ta IŞİD’le mücadele amacıyla 2014’te kurulan İran destekli Haşdi Şabi milislerinin rolü tartışma yaratmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ‘Irak’taki milislerin evlerine dönmesi’ çağrısı yaparken, İran’dan jet yanıt geldi. Hizbullah’ın üst düzey bir yetkilisi de, ‘Kerkük’te İran’ın ABD ve İsrail’e karşı zafer ilan ettiği’ni savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Haşdi Şabi’yle ilgili açıklamasını İran’ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan’dan yaptı. Suudi mevkidaşı Adil el Cubeyir ile ortak basın toplantısında konuşan Tillerson, “Artık IŞİD’le mücadelede sona gelinirken, Irak’ta bulunan İranlı milislerin evlerine dönmesi gerekiyor. Irak’taki yabancı savaşçılar evlerine dönmeli ve Irak halkının kontrolü yeniden ele almasına izin vermeli” dedi. Tillerson Irak’tan çekilme çağrısı yaptığı güçlerin adını vermezken, Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili Amerikalı bakanın hem Haşdi Şabi’yi, hem de İran Devrim Muhafızları’nın dış unsurlarından Kudüs Gücü’nü kast ettiğini söyledi.

IŞİD’in Irak’ta zemin kazandığı 2014’te on binlerce Iraklının katılımıyla kurulan Haşdi Şabi’nin, Irak devletine bağlanmış olmasına rağmen İran’dan mali destek ve eğitim aldığı biliniyor.

İRAN: NEREYE DÖNECEKLER?

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Tillerson’a Twitter tepki gösterdi. Zarif, “Evlerini IŞİD’e karşı savunmak için ayağa kalkan Iraklılar tam olarak hangi ülkeye dönecek?” diye sordu. Tillerson’ın petrol zengini Suudi Arabistan’ın etkisi altında kaldığını da savunan Zarif, “Amerikan dış politikasının petrodolarlar tarafından belirlenmesi utanç verici” ifadelerini kullandı.

Hizbullah’ın üst düzey yetkililerinden Şeyh Nebil Kauk’tan da benzer bir açıklama geldi. Hizbullah yetkilisi, “Kerkük’te ABD ve İsrail’e karşı bir zafer kazandık ve Trump’ın İran’a tehditlerine yanıt verdik” dedi. Kauk, bölgenin ‘Suudi, Amerikan ve İsrail çıkarlarına karşı yeni bir döneme girdiğini’savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.