ABD Halkbank'ı Zarrab konusunda uyarmış

ABD Halkbank'ı Zarrab konusunda uyarmış

Reza Zarrab'ın ifade verdiği İran yaptırımları davası, yeni tanıklıklarla sürüyor. Dünkü duruşmada, ABD'nin Zarrab'ın faaliyetlerinden şüphelendiği ve Halkbank'ı uyardığı ortaya çıktı.

ABD’deki İran yaptırımları davası Reza Zarrab’ın ifadelerinin ardından başka tanıkların dinlenmesiyle sürerken, Washington’ın Halkbank’ı Reza Zarrab konusunda uyardığı ortaya çıktı. Dünkü duruşmada tanıklık yapan ABD Hazine Bakanlığı’nın eski müsteşarı ve eski CIA direktör yardımcısı David Cohen, 2014 yılında Türkiye’deki temaslarında Halkbank’ı yaptırımların ihlal edilip edilmediği konusunda uyardıklarını, Zarrab hakkında da bilgi edinmeye çalıştıklarını anlattı. Cohen, Zarrab’ın büyük çaplı altın ticareti yapmasından şüphelendiklerini söyledi.

Davanın tek tutuklu sanığı olan eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve dönemin genel müdürü Süleyman Aslan ile 2012, 2013 ve 2014’te yüzyüze görüşmeler de dahil bir dizi temasta bulunduğu söyleyen Cohen, 2014’te de yeni genel müdür Ali Fuat Taşkesenlioğlu biraraya geldiğini anlattı. Cohen, “O toplantıda Zarrab hakkında konuştuk” dedi. Savcının “Zarrab hakkında ne sordunuz?” diye sorması üzerine de, ‘tam olarak hatırlamadığını ama Halkbank’ın Zarrab’la ilişkisinin ne boyutta olduğunu öğrenmek istediğini’ anlattı. Cohen, Zarrab hakkında olabildiğince çok şey öğrenmek istediğini söyledi.

‘YETERLİ YANIT ALAMADIM’

Cohen, “Bu endişelere tatmin edici yanıtlar aldınız mı?” sorusuna da, “Bu sorunun yanıtı sanırım, ‘Pek değil’ olmalı” yanıtını verdi. Cohen, Halkbank yetkililerinin kendisine güven verici yanıtlar verdiğini ve Hazine Bakanlığı’nın endişelerinden haberdar olduklarını söylediklerini ancak kendisinin işlerin kontrol altında olmadığına dair sürekli yeni bilgiler aldığını anlattı.

Cohen’in ifadesinde açıkladığı bir diğer çarpıcı detay ise 17 Aralık 2013 günü Türkiye’de olduğunu söylemesiydi. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.