AB Türkiye'ye yardımı kesmeyi araştıracak

AB Türkiye'ye yardımı kesmeyi araştıracak

Avrupa Birliği, Türkiye'nin üyelik süreci çerçevesinde aldığı yardımları azaltmayı planlıyor. AB liderleri, Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye'ye 2014-2020 arasında verilmesi planlanan 4.4 milyar euroluk fonda kesintiye gitmenin yollarını araştırmasını istedi.

Türkiye’nin üyelik sürecinin demokrasi endişeleri nedeniyle tartışılmasının beklendiği AB Liderler Zirvesi’nden ilk karar çıktı. Avrupa liderleri, Türkiye’ye katılım sürecine destek olmak için verilen fonlarda kesintiye gidilmesinin yollarını araştırma kararı aldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin ilk gününün sonunda, “Avrupa Komisyonu’ndan katılım öncesi yardımı değiştirmenin ve azaltmanın yolları konusunda tavsiyede bulunmasını istedik” dedi.

Almanya’nın bu tavrına Hollanda ve Belçika’nın da katıldığı belirtiliyor. Belçika Başbakanı Charles Michel de basın toplantısında “Herkes müzakerelerin fiilen dondurulduğunu, fiilen öldüğünü biliyor” diye konuştu. Reuters’ın haberine göre, kuzey Avrupa’daki AB üyelerinden bazıları da ‘darbe girişiminden sonra yaşananlar nedeniyle siyasi reforma destek amaçlı fonların devam etmesinin anlamı kalmadığı’ görüşünü paylaştı. Ajansa konuşan AB yetkilileri, aralarında Alman vatandaşlarının da bulunduğu 50 bin kişinin hapse atılması sonrası ‘Türkiye’nin AB üyeliğinin hiç olmadığı kadar uzak göründüğünü’ söyledi.

NE KADAR YARDIM GELECEKTİ?

Türkiye, AB’yle 2016’da yapılan mülteci anlaşması kapsamında alınan yardımın yanı sıra üyelik sürecinin şart koştuğu reformların yapılmasına yardım için de AB’nin ortak bütçesinden fon alıyor. Buna göre, Ankara’ya 2014-2020 arasında 4.4 milyar dolarlık fon gönderilmesi bekleniyor. Türkiye’nin önümüzdeki yıl AB’nin ortak bütçesinden 500 milyon euro alması öngörülüyordu. Fon kesintisinin, tarım ve altyapı projelerini etkilemeyecek şekilde yapılacağı belirtiliyor.

‘ÜYELİK SÜRECİ ASKIYA ALINMAYACAK’

Öte yandan, Merkel Türkiye’nin üyelik sürecinin askıya alınması yönünde bir girişim olmayacağını da söyledi. Merkel, “Müzakerelere hemen son verilmesi konusunda bir çoğunluk yok. Fakat mevcut duruma dair çok büyük bir şüphe var. Bu akşam, Türkiye’yle diyalog kurmak gerektiğini savundum”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.