AB: İfade özgürlüğü kısıtlanıyor

AB: İfade özgürlüğü kısıtlanıyor

Avrupa Birliği Komisyonu, “hükümetin barış sürecindeki pozisyonunu eleştiren kişiler hakkında soruşturma açılmasını” yakından takip ettiğini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Maja Kocijancic, Barış İçin Akademisyenler taraından barış ve müzakere çağrısıyla yayımlanan barış bildirisini imzalayan akademisyenlere ilişkin soruya, Türkiye’de gözdağı atmosferinin oto-sansür yoluyla ifade özgürlüğünü kısıtladığını söyledi.

Bu tespitin 2015’teki ilerleme raporunda da ortaya konulduğunu belirten sözcü, “Türkiye’ye mevcut kanunların Avrupa standartları ile uyumlu hale getirilmesi ve kanun önünde eşitlik ve ölçülülük ilkesini sağlayacak şekilde uygulanması çağrısında bulunduk” hatırlatmasını yaptı. Türkiye’de tüm siyasi liderlerin, ülkede hukukun üstünlüğünü hakim kılmak için bir araya gelerek acil ateşkes çağrısı yapması ve barış sürecine acilen dönülmesini isteyen Maja Kocijancic, bu konuda son iki yılda kat edilen önemli mesafenin ziyan edilmemesi gerektiğini belirtti.

Söz konusu sürecin, çok sayıda can kaybının verildiği bir çatışmanın sona erdirilmesi için en iyi fırsat olmaya devam ettiğini belirten Kocijancic, AB’nin bu sürece verdiği desteği hatırlatarak, bölgesel dinamiklerin de sürece acilen dönülmesinin stratejik önemini artırdığını savundu. Bunun için tüm tarafların cesur davranması, somut adımlarla sosyal, kültürel ve demokratik hakların geliştirilmesi gerektiğine söyleyen sözcü, “Olumlu bir sonuca ulaşılması yolundaki tüm çabalara destek vermeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.