8 Katalan bakan için tutuklama kararı

8 Katalan bakan için tutuklama kararı

Belçika'da olan Katalonya Başkanı Carles Puigdemont hakkında tutuklama kararı çıkarılması istendi. Görevden alınan hükmette yer alan 8 bakan içinse tutuklama kararı verildi.

Belçika’ya giden Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont hakkında Avrupa genelinde tutuklama kararı çıkarılması talep edildi.

Reuters’ın haberine göre, İspanya devlet savcısı bağımsızlık ilanın ardından görevden alınan ve Belçika’da bulunan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve 4 bakan hakkında, tüm Avrupa’da tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. La Vanguardia gazetesine konuşan bir hakim İspanya Yüksek Mahkemesi, Puigdemont için tutuklama kararı verdiğini söyledi. Ancak konuyla ilgili resmi açıklama yapılmadı.

Görevden alınan Katalan hükümetinin diğer üyeleri, başkent Madrid’teki İspanya Yüksek Mahkemesi’ne giderek ifade verdi. Mahkeme, görevde olan Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell ve milletvekillerinin savunma için 1 hafta süre verilemesi talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 9 Kasım’da yapılacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre ise Yüksek Mahkeme, görevden alınan 8 Katalan bakanın tutuklu yargılanmasına karar verdi. Bakanlar “isyan”, “ayaklanmaya teşvik” ve “kamu kaynaklarının kötüye kullanmak” ile suçlanıyor.

Tutuklananlar arasında eski Katalonya Başkan Yardımcısı Vekili Oriol Junqueras, İçişleri Bakanı Joaquim Forn, Dışişleri Bakanı Raul Romeva ve Adalet Bakanı Carles Mundo bulunuyor. Katalonya Parlamentosu’ndaki bağımsızlık oylaması öncesi istifa eden eski Katalonya Ticaret Bakanı Santi Vila ise tutuksuz yargılanacak.

Mahkeme eski bakanlara, “İspanya’ya zararları” nedeniyle 6,2 milyon Euro ödemeleri için 3 gün süre verdi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.