500 bin insan IŞID'den kaçıyor

500 bin insan IŞID'den kaçıyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanları, Irak'ın Musul kentini ele geçirdikten sonra, kentte en az 500 bin kişinin kaçtığı belirtiliyor.

Irak Şam İslam Devleti IŞİD, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u günlerce süren çatışmalar sonunda ele geçirdi. Musul'un düşmesinin ardından Irak ordusu silah ve askeri araçlarını bırakarak kenti terketti.

Musul'a giden Irak Kara Kuvvetleri komutanının da helikopterini kentte bırakarak Erbil'e kaçtığı, buradan da havayoluyla Bağdat'a geçtiği ileri sürüldü.

Musul'daki çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken, birçok askeri araç ve bina da ateşe verildi.

Musul'da kontrolü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti IŞİD örgütü ilerleyişini sürdürüyor. Militanlar Musul'dan sonra Kerkük'ün güneyindeki ilçe ve köylere saldırdı.

Riyad ve Havice ilçeleri çatışmasız teslim oldu, Zap bölgesinde ufak çaplı çatışmalar yaşandı.

Peşmerge güçleri ise, IŞİD militanlarının ilçeye sızmasını önlemek için bölgede bulunuyor. İki peşmerge tugayının, Tuzhurmatu ilçesine konuşlandığı belirtildi.

Irak Hava Kuvvetleri, Musul yakınlarında örgüte ait bazı mevzileri vurdu, Irak ordusu kenti geri almak için hazırlık yapıyor.

IŞİD'in dün Musul'u ele geçirmesi sonrası kentte en az 500 bin kişi kaçtı. Musul'dan kaçanlar için Hevlêr'de kamp alanları oluşturuluyor.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, parlamentodan olağanüstü hal ilan etmesi için yetki istedi.

Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçmesinin ardından konuşan Başbakan Nuri el Maliki, "Musul'un teröristlerin kontrolünde olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

BM, Arap Birliği ve Avrupa Birliği'nden destek isteyen Maliki, gönüllülere de 'Irak ordusuna katılmaları' çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum