3 bin yıllık mesleği aşkla yaşatıyor

3 bin yıllık mesleği aşkla yaşatıyor

Mardin'in Artuklu ilçesinde 20 yıldır bakır işleme sanatıyla uğraşan Yusuf Özcan (28), yaklaşık 3 bin yıllık bir mesleği sürdürmeye çalışıyor.

Merkez Artuklu ilçesinde 8 yaşından beri bakır işleme sanatıyla uğraşan Yusuf Özcan, baba mesleğini sürdürüyor. Sadece çekiç ve keski kullanarak, Mardin yöresini anlatan motifleri bakıra işleyen Özcan, başka hiçbir meslek yapmadığını ifade etti. Bir ürünü tek başına yapabilmek için 10 yıllık bir çıraklık döneminden geçilmesi gerektiğini anlatan Özcan, "Yaklaşık 20 yıldır bu mesleğin içindeyim. Bu mesleği öğrenebilmek için, 9-10 yıllık bir çıraklık sonra kalfalık dönemi var. Bulunan arkeolojik kalıntılara baktığımız zaman bu meslek yaklaşık olarak 3 bin yıllık bir meslek. Biz bu mesleği sürdürmek istiyoruz. Elimizden geldiği kadar yeni nesillere öğretmek istiyoruz. Mardin'de bizim gibi çalışan pek yok" dedi.

"Aşkla yapıyoruz"

Bakır işleme sanatının maddi yönden tatmin edici olmadığını kaydeden Özcan, "Aşk olduğu zaman maddiyat ikinci plana düşüyor. Aşkla yapmasak bu kadar güzel olmaz, sıkılır insan. Şu an elimdeki parça 20 gün sürecek. Suudi Arabistan'a gönderdiğim bir ürün vardı. 2 ay sürdü. Fiyatı da 8 bin liraydı. Mardin'i anlatmaya çalışıyorum. Buranın kültürünü, yaşanmış olan dinlerini anlatamaya çalışıyorum. Süryaniler var Mardin'de. Ezidiler, Ermeniler, Yahudiler vardı Mardin'de. Hepimiz barış içinde yaşıyorduk Mardin'de. Herkesi Mardin'e bekliyorum. Kültürü, insanları, misafirperverliği olsun, taş evleri olsun tarih kokan bir yer. İnsanların gelip görebileceği bir yer. Herkesi bekliyoruz Mardin'e" diye konuştu.

3 bin yıllık mesleği aşkla yaşatıyor

3 bin yıllık mesleği aşkla yaşatıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.