3 bin Suriyeli aile vatandaşlık aldı

3 bin Suriyeli aile vatandaşlık aldı

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen 3 bin aileye (yaklaşık 12 bin kişi) vatandaşlık verildi. 22 bin aile ise sırada bekliyor.

Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’den vatandaşlık alan Suriyelilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kaynak, bu açıklamaları Ankara’6da bir araya geldiği gazetecilere yaptı. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın aktardığına göre Kaynak, Suriyelilere vatandaşlık verilmesine ilişkin çalışmaların 14 ay önce başladığını belirtti. Bu tarihte İçişleri Bakanlığı’nın valilerden Suriyelilerden vatandaşlığa uygun olanları bildirmesini istediğini belirten Kaynak’ın verdiği bilgiler özetle şöyle:

-Çalışmalar vilayetlerden vatandaşlık verilmek için önerilenlerin 22 bin aileyi kapsıyor. Aile ortalaması 4 kişi olarak hesaplanırsa 90 bini aşkın Suriyeli, vatandaşlık için bekliyor.

-Bu kişilerin vatandaşlığıyla ilgili çalışma 16 Nisan referandumu sonrasına bırakılacak

-Valiliklerin hepsinin bildirimi tamamlandığında ilk aşamada 150 bin kişiye vatandaşlık verilmesi öngörülüyor. Toplamda ise bu sayının 300 bin civarında olması hedefleniyor.

-Bugüne kadar vatandaşlık hakkını elde eden aile sayısı 3 bini geçti. Yani toplamda 10-12 bin kişiye vatandaşlık verilmiş durumda.

TALİMATI YILDIRIM VERDİ

Hürriyet’ten Gizem Karakış, çalışmaların 16 Nisan sonrasına bırakılması talimatını Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiğini yazdı: “Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında iki hafta önce toplanan Bakanlar Kurulu’nda, vatandaşlık verilebilecek Suriyeli sayısının ilk etapta 80 bin olduğu bilgisi paylaşıldı. Yıldırım, toplantıda, ‘Sinek küçük ama mide bulandırmasın’ diyerek çalışmanın 16 Nisan referandumu sonrasına bırakılması talimatını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.