23 Belediye Eşbaşkanı Görevden Alındı, 16'sı Cezaevinde

23 Belediye Eşbaşkanı Görevden Alındı, 16'sı Cezaevinde

Ağustos'tan beri 11 ilde 24 ilçede 36 DBP’li belediye eşbaşkanı hakkında soruşturma başlatıldı. 16 belediye eşbaşkanı yeni yıla cezaevinde giriyor.

Ağustos ayından bu yana, Türkiye’de 11 ilde 24 ilçede 36 DBP’li belediye eşbaşkanı hakkında soruşturma başlatıldı.

Bir taraftan büyükşehir ve belediyelerle ilgili yasa değişikliği ve yereldeki bazı yetkilerin merkeze aktarılması tartışılırken, diğer taraftan 17 belediye eşbaşkanı ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle tutuklu ya da tutuksuz olarak yargılanıyor. 16 belediye eşbaşkanı ise yeni yıla cezaevinde giriyor.

Ayrıca 33 belediye meclisi üyesi hakkında soruşturma başlatıldı; 16 belediye meclis üyesi ve iki il genel meclisi eşbaşkanı tutuklandı.

23 belediye başkanı görevden alındı

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) listesine göre, Diyarbakır, Batman, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Mardin, Mersin, Siirt, Şırnak, Urfa, Van’da seçilmiş 36 belediye eşbaşkanından:

* 16 belediye eşbaşkanı şu anda tutuklu.

* Üç belediye eşbaşkanı, gözaltına alındıktan sonra denetimli serbestlikle bırakıldı.

* Bir belediye eşbaşkanı elektronik kelepçe ile ev hapsinde tutuluyor.

* 17 belediyede 23 belediye eşbaşkanı görevden alındı. (Başkanları görevden alınan belediyeler: Batman, Batman İkiköprü, Batman Beşiri, Batman Balpınar, Iğdır Tuzluca, Iğdır Hoşhaber, Van Özalp, Hakkari Yüksekova, Van Edremit, Mardin Nusaybin, Mardin Savur, Diyarbakır Silvan, Diyarbakır Sur, Hakkari, Van İpekyolu, Siirt Eruh, Şırnak Cizre)

* Altı belediye eşbaşkanı hakkında arama kararı var.

Eşbaşkanlar hakkında suçlamalar

Belediye eşbaşkanlarına yöneltilen suçlamalar ise şöyle:

17 belediye eşbaşkanı, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçlamasıyla (TCK 302) ağırlaştırılmış müebbet cezası istemiyle yargılanıyor.

8 belediye eşbaşkanı canlı kalkan eylemine katıldığı ve özel güvenlik bölgesine girdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

Dört belediye eşbaşkanı tutuklandı. (Iğdır Belediye Eşbaşkanı Şaziye Önder, Iğdır Tuzluca Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Gültekin, Iğdır Hoşhaber Belediyesi Eşbaşkanı Ali Çam, Van Özalp Belediye Eşbaşkanı Handan Bağcı)

Batman İkiköprü Belediye Eşbaşkanları Hidayet Tiryaki ile Osman Karabulut, Batman Beşiri Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Öztürk ve Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel ise tutuksuz yargılanıyor.

* Iğdır Digor Belediyesi Eşbaşkanları Şengül Erkmen ve Ejrem Bingül 19 Kasım’da zimmet ve resmi evrakta sahtecilik iddiasıyla tutuklandı.

Beş belediye eşbaşkanı "örgüte üye olmak" suçlamasıyla yargılanıyor.

Diyarbakır Lice Belediyesi Eşbaşkanı Harun Erkuş örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklandı. Mardin Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Sara Kaya ise tutuksuz yargılanıyor.

“Örgüt üyeliği” ve “örgüt adına faaliyet göstermek” suçlamalarıyla gözaltına alınan Mardin Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Ali Özkan tutuklanırken, Urfa Suruç Belediye Eşbaşkanı denetimli serbestlikle bırakıldı.

Mersin Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk "örgüte üye olmak" ve "örgüte finans kaynağı sağlamak" iddiasıyla tutuksuz yargılanıyor.

İki belediye eşbaşkanı örgüt propagandasından yargılanıyor.

TCK 302’den tutuklanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ve şu an örgüt propogandası suçundan yargılanıyor.

Siirt Eruh belediye Eşbaşkanı Hüseyin Kılıç, elektronik kelepçeyle ev hapsinde tutuluyor.

Bir belediye eşbaşkanı örgüt adına faaliyette bulunmak suçlamasıyla tutuklandı.

13 Ekim’de ev baskınıyla gözaltına alınan Erzurum Hınıs Belediyesi Eşbaşkanı Hasan Basri Fırat, 14 Ekim’de tutuklandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.