'2016 yılında 10 bin esnaf kepenk kapattı'

'2016 yılında 10 bin esnaf kepenk kapattı'

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 2016 yılını değerlendirdi. Başkan 'Esnafın yüzde 12'i işyerini kapatmak zorunda kaldı' dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, 2016 yılında bölge genelinde 10 bin dolayında esnafın kepenk kapattığını ve 16 bin esnafın kredi başvurularının bankalar tarafından reddedildiğini söyledi.

Ebedinoğlu, bankaların Güneydoğu’yu ‘Riskli bölge’ görmesinden dolayı esnafın kredi çekme konusunda büyük zorluklar çektiğini belirtti. DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, şöyle konuştu:

“2016 yılında yapmış olduğumuz çalışmalarda tespitlerimize göre bir rapor hazırlandı. Bu rapora göre, bölgedeki esnafın yüzde 12’i işyerini kapatmak zorunda kalmıştır. Yüzde 20’e yakını da bankalar nezdinde sicilli duruma düşmüş bulunmakta. Biz defalarca hükümet yetkililerine seslendik, bölge esnaf ve sanatkarına ciddi desteklerin verilmesi gerektiğini ifade ettik. Evet, yetkililer açıklamalarda bulundu, bölge esnafına faizsiz kredi verileceğini söyledi. Ancak, sicil affı çıkmazsa, bu verilecek olan kredinin esnafa ulaşamayacağını yüksek sesle dile getirdik. Sicil affı çıktı. Ancak bu sicil affı eğer bankalar üzerinde yine bir yaptırım getirilmemiş ise bir anlamı yoktur. Çünkü, bankalar bölgeyi risk bölgesi olarak görmekteler ve bu çıkan sicil affını da uygulamamaktadır. Yine raporumuza göre, 16 bin esnaf ve sanatkarımız kredi için bankalara başvurmuş. Bu başvuruların tamamı kabul edilmedi”

10 BİNLERCE İŞSİZ GENCİ BULABİLİRSİNİZ”

Bölgede işsizliğin ciddi boyuta ulaştığına dikkat çeken Ebedinoğlu, hükümetin verdiği desteklerin çok yetersiz kaldığını söyledi. Ebedinoğlu şöyle devam etti : Bugün kıraathaneler baktığımızda 10 binlerce işsiz genci bulabilirsiniz. Evet, bazı destekler veriliyor ama bunlar yeterli değildir. Bölgeler arası ekonomik dengesizliğin ortadan kalkması için mutlak suretle küçük işletmecilere, esnaf ve sanatkarlara için bir cansuyu verilmesi gerekiyor. Destek verildiği açıklanıyor. Geçtiğimiz günlerde KOSGEB üzerinden 50 bin lira faizsiz kredi verileceği açıklandı. Ancak, Diyarbakır’da sadece 170 bu krediden faydalanabildi. Sadece Diyarbakır’da bin 600’ün üzerinden müracaat vardı. Bölge genelinde ise sadece yüzde 10’u bile bu destekten faydalanamıyor”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.