2015 İstanbul Kent Almanağı hazırlandı

2015 İstanbul Kent Almanağı hazırlandı

TMMOB Şehir Plancıları Odası, kenti ve kentlilerin gündemini belirleyen konuları ele alarak hazırladığı 2015 İstanbul Kent Almanağı'nın tanıtımını yaptı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, hazırladığı 2015 yılı İstanbul Kent Almanağı'nı Beşiktaş'ta bulunan şube binalarında düzenledikleri basın toplantısı ile tanıttı. Toplantıya, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi yönetim kurulu eş başkanları Tayfun Kahraman ile Tuba İnal Çekiç katılırken, 4'üncüsü yayımlanan almanağın tanıtımını ise Çekiç yaptı. Almanakta Ocak-Aralık 2015 içerisinde İstanbul kent gündeminde yer tutan semtlerdeki yapılaşmaya, Kurbağalıdere'den sığınmacıların yaşadıkları alanlara ve 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitiren şehir plancıları üyelerine yer verildi.

Almanakta geçmişten bugüne yer alan kent yapılanmasının nasıl görüldüğünü farklı perspektiflerden ortaya koyduklarını belirten Çekiç, nasıl algılandığının görülmesi için de çeşitli mecralardan haber, söylem ve görsellere de yer verdiklerini kaydetti. İnal, Ocak ayı bölümünde çeşitli projeler ve dönüşüm alanları ile gündeme gelen Sarıyer, Şubat ayında turizm alanına dönüştürülen Yassıada ve Sivriada'nın yer tuttuğu almanakta, Mart ayı bölümünde ise Ortadoğu coğrafyasının kanlı savaş ortamının bir sonucu olarak görülen ve meslek alanlarının da sıcak gündemini oluşturan İstanbul'daki mülteciler konusunun ele alındığı bilgisini aktardı.

Ekim ayında TMMOB bileşeni olarak çağırıcısı oldukları 10 Ekim Demokrasi ve Barış mitingine DAİŞ tarafından yapılan canlı bomba saldırısını ve saldırıda yaşamlarını yitirenleri de unutmadıklarını ifade eden Çekiç, Ekim ayı bölümünde katliamda yaşamını yitirenlere yer vererek andıklarını belirtti. Çekiç, Aralık ayı bölümünde ise kentlere yönelik en büyük saldırı aracı haline gelen 6306 sayılı yasayla ilan edilen "riskli alanları" mercek altına aldıklarını söyledi.

Almanakta, aynı zamanda "2B alanları ve Beykoz", "İstanbul'un vapurları", "Sel baskınları", "Haliç ve Haliçport projesi", "Riskli alanlar" gibi bir çok konuda hazırlanan dosyalar da mevcut.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.