1700 yıllık Çin mucizesi: Çölü çiftliğe çevirdiler

1700 yıllık Çin mucizesi: Çölü çiftliğe çevirdiler

Çinli çiftçiler, İpek Yolu gezginlerinden sulama tekniği öğrendi. Çöl, çiftlik alanına dönüştü.

Çinli çitfçilerin, bin 700 yıl önce İpek Yolu gezginlerinden edindikleri sulama bilgilerini kullanarak dünyanın en kuru çöllerinden birini bir çiftlik alanına dönüştürdüğü anlaşıldı.

Karar’ın haberine göre, Arkeoglar Kuzeybatı Çin’de bulunan Tanrı Dağları'nın çorak eteklerini inceledi. Bu tepeler Çin’in Taklamakan çölünün kuzey sınırını ve İpek Yolu’nun da güzergahını oluşturuyor. Kuru alanların uydu görüntüleri araştırmacıların ilgisini çekti. Dikkatli incelendiğinde bölgede baraj ve sulama kanallarının kalıntılarına rastlandı.

Bölgede, sulama sistemlerinin ve İpek Yolu gezginlerinden edinilen bilgilerin yardımıyla tarım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi mümkün oldu.Washington Üniversitesi’nden arkeolog Yupi Li “Bu büyüklükte bir tarım alanının varlığının bilim insanlarınca daha önce keşfedilmemiş olması gerçekten de şaşırtıcı ”diye konuştu.

Çinli çiftçilerin, dünyanın en kurak bölgelerinden Taklamakan çölünü bundan tam bin 700 yıl önce sulamayı başardığı ortaya çıktı. Bölgede baraj ve sarnıç kalıntıları bulundu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.