16 kişide domuz gribi şüphesi

16 kişide domuz gribi şüphesi

Diyarbakır’da 16 kişinin domuz gribi şüphesi ile hastanede tedavi altına alındığı ve bunlardan 4’üne kesin tanı konulduğu bildirilirken, 1 kişinin taburcu edilerek evine gönderildiği, bir kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saim Dayan, son günlerde tekrar ortaya çıkan ve halk arasında 'domuz gribi' olarak bilinen H1N1 virüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

DÜ Hastaneleri’nde 16 kişinin domuz gribi şüphesi ile hastanede tedavi edildiğini kaydeden Prof. Dr. Dayan, bunlardan 4’üne kesin tanı konulduğunu söyledi. Prof. Dr. Dayan, bu 4 hastadan birinin taburcu edilerek evine gönderildiğini, bir kişinin yine bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini, iki kişinin ise tedavilerine devam edildiğini dile getirdi.

“3 GÜNDEN FAZLA SÜREN ATEŞE DİKKAT”

Prof. Dr. Dayan, DÜ hastanelerinde 16 kişinin H1N1 domuz gribi şüphesi ile yatırıldığını ifade etti. Prof. Dr. Dayan, “16 hastanın 4’ü kesin, pozitif sonuçlanmış hastalar. Bu dört hastanın biri taburcu edildi. İkisi yatmakta, diğer hastamızı da maalesef kaybettik. Bu normalde halk arasında kış aylarında, nezle ile grip tanımlamasında bir takım sıkıntılar yaşamaktayız. Mevsimsel gripte mutlaka ateşin ve etraf ağrılarının öksürüğün ön planda olması gerekiyor. H1N1 dediğimiz domuz gribi ile mevsimsel grip arasındaki farka bakacak olursak, normalde mevsimsel gripte herhangi bir problem söz konusu değilse normal seyrinde ise hastalık 3 günden sonra ateş düşmekte ve giderek hastalar iyileşmektedir. Eğer ateş 3 günden fazla sürüyorsa, solunum sıkıntısı ortaya çıkmışsa bunun H1N1 domuz gribi olma ihtimalinden bahsedebiliriz” dedi.

“KRONİK HASTALAR RİSK ALTINDA”

Domuz gribinden korunmanın öncelikle grip aşısı yapmakla olacağını aktaran Prof. Dr. Dayan, şu ifadeleri kullandı:
“Aşının yüzde 70 oranında koruyuculuğu var. Geri kalan yüzde 30’unda ise enfeksiyon daha hafif geçirilmektedir. Burada hem sağlık personelinin hem de toplumda risk altında olan insanların aşılanması gerekir. Risk altında olan insanlar, 65 yaş üzerindeki yaşlılar, kronik enfeksiyonu olan özellikle şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kalp yetmezliği olan hastalar, KOAH hastaları risk altında olan hastalardır. Bu hastalarda daha ağır seyretmekte veya ölümle sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle bu tür gebeler ve çocuklar da dahil olmak üzere risk altında olanlara aşı yapılması gerekiyor. Bunun dışında kalabalık ortamlara girilmemesi, alışveriş merkezlerinden veya toplu taşıma ortamlarından mümkün mertebe uzak durmak lazım. Bulunan ortamın havalandırılması yine önemli. Bu hastalığı taşıyan kişilerde öpüşme veya tokalaşmak da risk teşkil etmektedir.”

“ANTİBİYOTİKLERİN KULLANIMI YARARLI DEĞİLDİR”

Kronik hastalarda ateşin 3 günden fazla sürmesinin domuz gribi şüphesini arttırdığını dile getiren Prof. Dr. Dayan, şöyle konuştu:
“Eğer solunum sıkıntısı başlamışsa ve ateşi 3 günden fazla devam ediyorsa, ateşi düşmüyorsa ve altta yatan kronik bir hastalığı söz konusu ise bu takdirde bu hastaların hastaneye müracaat etmeleri ve gerekirse hastaneye yatırılmaları gerekir. Normalde, gribal enfeksiyon olduğu için domuz gribinde veya mevsimsel gripte antibiyotik kullanılması gerekmiyor. Bu antibiyotiklerin hastalığın iyileşmesi ile ilgili herhangi bir yararı söz konusu değil. Burada antiviral dediğimiz virüse etkili ilaçlar var. Özellikle uzun süre ateşi devam eden ve kronik hastalarımızda bu gribe karşı antiviral ilaçlar da tedavide kullanılabilir.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.