137 cenaze teşhis için bekletiliyor

137 cenaze teşhis için bekletiliyor

Diyarbakır'da Cizre'de yaşanan vahşet ve yaşamını yitiren yurttaşların otopsi işlemlerinin sağlıklı yürütülmesi için oluşturulan Kriz Masası, bugün itibari ile hastanelere ulaştırılan cenaze sayısının 167'i bulduğunu açıkladı.

Diyarbakır'da DBP, MEYA-DER ve Mezopotamya Hukukçular Derneği'nin (MHD), Cizre'de yaşamını yitirenlerin kimlik tespiti ve otopsi işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi için oluşturduğu kriz masası, otopsi işlemleri konusunda elde edilen verileri DBP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda kriz masası adına konuşan DBP PM üyesi Ayşegül Çoban, vahşet bodrumları dışında Cizre'de 21 cenazenin daha işkence ile katledildiğinin ortaya çıktığını ve cenaze sayısının 200'ün üzerinde olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Mardin Cumhuriyet Savcılığı'nın cenazelerin teşhise elverişli olmadığını gerekçe göstererek DNA karşılaştırmaları ve otopsi beklenmeden defnedilmelerini istediklerine dikkat çeken Çoban, "Bu talep Cizre'de uygulanan vahşi katliamın üstünü örtme ve sonrasında yapılması planlanan muhtemel katliamlara da zemin hazırlamaktadır" dedi. Çoban, ilgili bakanlığın DNA eşleşmesi yapılmadan defin yapılmayacağını belirtmesine rağmen 3 cenazenin kimlik tespiti yapılmadan defnedildiğini belirtti.

'Aileler, kriz masası dışında kimseye başvurmasın ve güvenmesin'

Çoban, ailelerin bir kısmının yasağın devam ettirildiği Cizre'de olması nedeniyle DNA örneği veremediğini hatırlattı. Kim oldukları ve kime hizmet ettikleri bilinmeyen bazı karanlık güçlerin ailelere ulaşıp "Gelin yaralılarınızı alın" dediklerini aktaran Çoban, ailelere uyarıda bulunarak kriz masası dışında hiç kimseye başvurmamalarını ve güvenmelerini istedi. Çoban, ailelere cenaze ve DNA örnekleri için kriz masasına başvurması çağrısını yineledi. 

Kriz Masası'nın verilerine göre; 

* Mardin'den bulunan 17 cenazeden teşhis edilen; Ekrem Sevilgen (Nusaybin), Mehmet Benzer (Gerçüş), Serdar Özbek (Cizre), Tajdin Nerse (Cizre) ve Mehmet Dalmış (Cizre) olmak üzere 5 cenaze defnedilmek üzere gönderildi.

* Urfa'ya gönderilmiş olan 28 cenazeden otopsisi sonuçlanan Mesut Karşin (Van), Fehmi Fekah Dinç (Batman), Sultan Irmak (Silvan), Ercan Bişkin (Şırnak), Sinan Kaya (Mersin), Yunus Meral (Genç), Barış Gasır (Cizre), Fatma Demir (Savur), Ramazan Biriman (Cizre) ve Mehmet Kulbay (Adıyaman) olmak üzere 10 cenaze defnedilmek üzere gönderildi.

* Şırnak'ta bulunan 13 cenazenin 3'ü ise kimlik tespitleri yapılmadan devlet güçleri tarafından defnedildi. Yapılan aile başvurusu sonucu fotoğraftan teşhis edilen Hikmet Duran'ın cenazesi ailesi tarafından Van'a defnedilmek üzere alınacaktır.

* Silopi'de bulunan 73 cenazeden teşhisi yapılan 11 cenazeden Abdulselam Turgut (Van), Murat Kazıcı (Viranşehir), Muharrem Erbek (Cizre), Nursel Dalmış (Silopi), Derya Koç (Erzurum), Ferhat Karaduman (Silopi), Edip Arvas (Çatak), Aydın Erol (Cizre), İlhan Taşdelen (Diyarbakır), Mevlüde Özalap (Cizre) ve Tahir Akdoğan (Cizre) defnedilmek üzere gönderildi.

* Antep'te bulunan 20 cenaze, DNA eşleşmeleri için bekletilmekte. Bekletilen cenazeler merkezden 5 kilometre uzaklıkta askeri bir alanda bekletilirken, teşhis için ailelerin ve hukukçuların gitmelerine izin verilmiyor. 

* Cizre'de bulunan 16 cenazeden teşhis edilen Cüneyt Kızıltay'ın cenazesi Diyarbakır'da defnedildi. 

* En az 65 cenazelerin teşhisi mümkün değil. Yapılan otopsilerde, otopsi sırasında bulunması gereken doktor ve avukatlar alınmadı. 

* Urfa'da 18, Silopi'de 62, Şırnak'ta 10, Mardin'de 12, Cizre'de 15 ve Antep'te 20 cenaze otopsi işlemleri için halen bekletilmektedir. Bu tabloya bakıldığında bugün itibari ile hastanelere ulaştırılan cenaze sayısı 167'i buldu. DNA başvurusu yapan aile sayısı 127, teşhis bekleyen cenaze sayısı ise 137.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.