13 sırdan beş tanesini paylaşmıyoruz

13 sırdan beş tanesini paylaşmıyoruz

Sırlar 38 farklı başlıkta incelendi. 13 sırdan sadece beş tanesini içimizde tutuyoruz.

ABD’deki Columbia Business School Üniversitesi’nden Profesör Michael Slepian ve ekibi, insanların sır saklama alışkanlığı üzerine yaptıkları bir araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Araştırmada, 10’un üzerinde benzer çalışmadan 13 bin sır örneği incelendi. Elde edilen sınavda kopya çekmekten cinsel yönelimi gizlemeye kadar uzanan veriler, 38 farklı başlık altında sınıflandırıldı. Araştırmacılar, bu verilere dayanarak 2 bin kişi üzerinde bir anket gerçekleştirdi. Ankette, katılımcılardan sırlarını ilişkili kategoriye göre numaralandırması istendi. Araştırma, bir insanın 13 ila 38 adet sırrı olduğunu ve bunların en az 5’ini kimseyle paylaşmadığını ortaya koydu. Araştırmacı Slepian’a göre, gizlenen sırrın kendisi değil ancak üzerine düşünülmesi zihni yoruyor. Çünkü sır tutmak bir çözüme kavuşmuyor.

Öte yandan araştırma sırlarını saklamak için özel bir çaba içinde olmayan kişilerin zihinlerinin, sırlarını çevrelerinden gizlemeye çalışanlara nazaran daha fazla meşgul olduğunu gösterdi.

Habertürk’ün haberine göre, konu hakkında açıklamalar yapan Michael Slepian’a göre gizlenen sırrın kendisi değil ancak üzerine düşünülmesi zihni yoruyor. Sır tutmayı “sırtta yük taşımaya” benzeten Slepian, bunun nedenini sırrın, hiçbir çözüme bağlanamayan ve hep ortada duran doğasından kaynaklandığını açıkladı: “Aslında sırlamızı gizlemek zorunda kaldığımız durumlara pek de fazla düşmüyoruz. Genelde gizlediğimiz şey zihnimize davetsizce giriyor ve bizi meşgul ediyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.