12 Eylül'ün Diyarbakır Cezaevi'ni hatırlattı: Kürtçe konuşan tutuklulara 'Türkçe konuş' dayatması

12 Eylül'ün Diyarbakır Cezaevi'ni hatırlattı: Kürtçe konuşan tutuklulara 'Türkçe konuş' dayatması

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde Kürtçe konuşan tutuklulara "Türkçe konuşun" diye dayatma yapıldı. Tutuklular, şikayette bulundu. Akıllara 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'ndeki o tabela geldi: Türkçe konuş, çok konuş.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular, 15 Haziran’da Sincan Kampüs Hastanesi’ne muayene için götürüldü. Muayene öncesi nezarethanede bekletildikleri sırada kendi aralarında Kürtçe konuşmaya başladı. Bu esnada hastanede görevli komutan, müdahale ederek “Kürtçe konuşmayın, Türkçe konuşun. Türkiye’de yaşıyorsanız Türkçe konuşacaksınız” dayatmasında bulundu. Tutukluların “Anadilimiz Kürtçe, anadilimizi konuşuyoruz” tepkisinde bulunması üzerine aynı komutan, “O zaman oturun yerinize, konuşmayın” sözleriyle engellemesine devam etti.

NEZARETHANEDE KELEPÇE ÇIKARILMADI

Tutuklular, “Bu şekilde yaklaşamazsınız. Nasıl davranacağımız konusunda emir veremezsiniz” diye tepki gösterdi. Komutan, bunun üzerine, “Buradaysanız dediğimi yapmak zorundasınız. İstediğimi söylerim, istediğimi yaparım” yanıtı verdi. Tutukluların nezarethanede kelepçenin çıkartılmasını istemesi üzerine komutan, “Bekleyin öldünüz mü” dedi.

TUTUKLULAR ŞİKAYETTE BULUNDU

Kadın tutuklular, daha sonra komutanın ırkçı yaklaşımlarına dair savcılık, İnfaz Hakimliği ve Sincan Jandarma Komutanlığı’na şikayette bulundu. Kamuoyuna ve insan hakları örgütlerine seslenen tutuklular, duyarlılık çağrısı yaptı.

AKILLARA DİYARBAKIR CEZAEVİ GELDİ

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşanan "Türkçe konuş" dayatması akıllara 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde uygulanan 'devlet politikası'nı getirdi. 80 darbesi sonrası Türkiye'de cezaevlerinde anadili konuşmak isteyen tutuklular ve hatta görüşe gelen ailelerini görüşme kabinlerindeki "Türkçe konuş, çok konuş" tabelası karşılıyordu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.