12 Eylül davasında karar verilemedi

12 Eylül davasında karar verilemedi

Müdahil ailelerin karar beklentisiyle gittiği 12 Eylül darbesi davasının bugünkü duruşmasında savcı “izinliydi”, yeni savcı da mütalaa için süre istedi. Mütalaa zaten verilmiş olmasına rağmen hakim duruşmayı 20 gün sonraya erteledi.

12 Eylül darbesinin Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bugünkü 18. duruşmasında karar verilmesi bekleniyordu ancak duruşma yapılmadan ertelendi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşındı. Davanın 27 Aralık 2013’te görülmesi gereken karar duruşması da bugün görüldü.

25 Ekim 2013’te görülen son duruşmada Savcı Selçuk Kocaman mütalaasını vermişti.

Savcı, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmalarını talep etti.

Kanunda, "Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor.

İddianamede de aynı ceza isteniyordu.

Ankara GATA'daki Evren ile İstanbul GATA'daki Şahinkaya, duruşmayı bulundukları yerlerde kurulan sesli ve görüntülü sistem ile izlemişti.

Berfo Ana’ya “müdahale”

Bugün de müdahil aileler karar beklentisiyle Ankara’daydı. Duruşma girişinde müdahil ailelerden olan, 33 yıl boyunca gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır'ı ararken Şubat 2013’te hayatını kaybeden Berfo Kırbayır’ın fotoğrafı duruşma salonuna alınmadı. Ailelerin tepkisi üzerine, Berfo Ana “duruşma salonuna girdi.”

Duruşmayı, ICAD, Yakay-Der ve İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon da izledi.

Duruşma başladığında, davanın savcısının üç günlük izin aldığı, yeni savcının ise dosyayı incelemediği ortaya çıktı. bir önceki duruşmada mütalaa verilmiş olmasına rağmen mahkeme yeni savcıdan da mütalaa vermesini istedi. O da bunun için hazırlığı olmadığını belirterek ek süre istedi.

Mahkeme başkanı, ailelerin tepkisine rağmen savcıya ek süre vererek duruşmayı 18 Haziran’a erteledi.

Cihan: Yargılamayı uzatmak istiyorlar

Müdahil ailelerden, avukat Ahmet Cihan yapılamayan duruşmayı bianet’e şöyle yorumladı:

“Özel yetkili mahkemeler kapatıldıktan sonra, baktıkların davaların ne olacağıyla ilgili kanunda açık hüküm var. ‘Kaldığı yerden devam edecek’ deniyor. Ama karşımızda dosyayı incelememiş bir heyet var.”

“Duruşma savcı izin almış, yeni savcıya yeni mütalaa soruldu. Kaldığı yerden devam etmesi gerekirken süre istedi. Ben böyle bir yargılama görmedim, Ceza Muhakemeleri Kanunu ve mevcut yasal düzenleme çiğnendi.”

“Bu yargılamayı uzun süreye yaymak istiyorlar. Zamana yayılarak iki yaşlı adamın ölmesi bekleniyor gibi bir izlenim edindik. Mahkeme bu tavrını devam ettirirse çok değişen bir şey olmaz. Davanın bitirilmesi istenmiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.